Els pastissers de Catalunya preveuen vendre uns 895.000 tortells de Reis durant els pròxims dies, segons dades del Gremi de Pastissers de la Província de Barcelona. El president del Gremi, Elies Miró, explica que es tracta d'una xifra similar a les vendes del 2014, tot i que per aquest any s'espera un "petit repunt d'un 1% o un 2%". La venda de tortells de Reis es concentra entre el 5 i el 6 de gener perquè és un producte "que ha de ser menjat el mateix dia". Les famílies catalanes es gastaran entre 20 i 50 euros segons la mida del tortell.

La Pastisseria Miró de Castellterçol (Vallès Oriental) està aquests dies en ple procés d'elaboració dels tortells de Reis. En preveuen vendre uns 400. "És un poble petit", explica el propietari i president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Elies Miró, mentre treu un tortell del forn. A tota la demarcació de Barcelona es preveuen vendre 575.000 tortells, i a tot Catalunya uns 895.000.

El Gremi, però, confia que hi haurà un "petit repunt de vendes" respecte anys anteriors. "La crisi ha tocat fons i les vendes són més estables" i "ara es nota una certa alegria durant les diades", indica el president Elies Miró. Les famílies compraran majoritàriament tortells de mida mitjana, per a 6 o 8 comensals i amb un preu d'entre 25 i 30 euros.

Elies Miró assenyala que s'està produint un "retorn a l'artesania" en detriment als productes de les grans superfícies. "Hi ha un consum més responsable (...) però estem notant que la gent vol un producte de més qualitat". Tot i així, afegeix que "evidentment un tortell de Reis és més econòmic a les grans superfícies i hi ha un sector que econòmicament molt tocat".