La sala gran de La Cate de Figueres ha reunit aquest dijous al matí 280 alumnes de cicle mitjà (3r i 4t) de cinc escoles de primària de la ciutat amb motiu de la 3a Setmana de la Ciència Compromesa. El professor del Servei Educatiu de l'Alt Empordà, Càndid Miró, ha introduït l'acte amb un discurs amè sobre la història de la ciència a l'Alt Empordà, citant noms d'inventors com Narcís Monturiol. També han intervingut en la presentació la inspectora del Departament d'Ensenyament Marta Carlos i el regidor d'Esports, Joaquim Ferrer.

L'acte central de la jornada l'han protagonitzat Andrés Aragonés Aguado, doctor en física i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, a més de president de l'Associació Planeta da Vinci, i el professor del màster de la Universitat Politècnica de Catalunya de formació del professorat Antoni Hernández Fernández, que és físic i doctor en lingüística. Els dos han aparcat per un moment la seva faceta acadèmica i universitària per vestir-se de clowns per al seu espectacle "Ciència al modernisme: l'àtom".

Els nens i les nenes, de 8 i 9 anys, han passat un matí divertit aprenent, de la mà dels dos científics, quins són els invents que han marcat el recorregut tecnològic dels últims cent anys. Els dos físics-actors han volgut fer arribar un missatge pedagògic sobre la importància de la ciència tant als infants com als seus mestres. Les cinc escoles que han participat en la proposta de la Setmana de la Ciència Compromesa són Cor de Maria, Carme Guasch i Darné, Pous i Pagès, Anicet de Pagès i de Puig i Sant Pau.