Aquest diumenge a la matinada entrarà en vigor l'horari d'hivern. Com cada any, a les tres caldrà endarrerir el rellotge fins a les dues. Aquest canvi, que posa fi al període de set mesis d'horari d'estiu, és una mesura d'estalvi i eficiència energètica, que ha permès un estalvi d'entre 9 i 10 euros per llar a Catalunya -impostos inclosos-, segons dades de l'Institut Català d'Energia (ICAEN). En total, el canvi horari ha generat un estalvi de 27 milions d'euros a Catalunya. L'adaptació de l'horari a la llum del dia permet estalviar energia al reduir la necessitat d'il·luminació artificial. Un 90% d'aquest estalvi es produeix en el sector domèstic.

La il·luminació suposa un 7% del conjunt del consum energètic de les llars, i l'estalvi en aquest capítol es pot incrementar fent un ús responsable de l'energia mitjançant mesures com l'adequació del tipus d'il·luminació a cada necessitat o bé utilitzant bombetes més eficients. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.

L'estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l'horari d'estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural. Per no desaprofitar les hores de sol al matí i tenir més hores de llum natural a la tarda, s'avança el rellotge de manera harmonitzada a tots els països de la Unió Europea una hora i així es redueix la despesa energètica associada a l'ús de llum artificial.

L'endarreriment del rellotge a l'hivern, en canvi, permet tenir llum natural a primera hora del matí, que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments, sense afectar el consum d'energia en matèria d'il·luminació, ja que disposar de més llum natural a les tardes no compensaria el consum addicional d'energia per il·luminar una hora més de foscor als matins.