El director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, ha entregat aquest dimarts al matí al Centre Cultural de l´Albera "Can Laporta" de la Jonquera els diplomes acreditatius del projecte Fórmula Jove a sis joves de 16 a 24 anys que durant el mes de novembre han rebut formació pràctica i teòrica en l´àmbit de la restauració.

Aquest programa, impulsat per Benestar Social i Família en col·laboració amb l´Ajuntament de la Jonquera i la fundació OSCOBE, està adreçat a joves de diferents orígens que han acabat els estudis d´ESO, han deixat d´estudiar i es troben en situació d´atur.

L´objectiu del projecte és incrementar i millorar les oportunitats formatives i sociolaborals de persones joves amb poca qualificació que ni estudien ni treballen, algunes de les quals han patit fracàs escolar o estan desocupades des de fa temps. Es tracta d´ajudar-les a trobar feina ja sigui en els establiments on fan les pràctiques o en d´altres negocis similars. Si s´escau, també es fomenta que retornin al sistema educatiu.

Els sis joves han cursat un total de 185 hores, entre teoria i pràctiques a càrrec de formadors d´OSCOBE. Els continguts han inclòs el coneixement de l´entorn i la inserció laboral, la formació en un ofici com a ajudant de cambrer i les pràctiques en negocis de restauració. A més a més, s´han fet tutories individualitzades.

La formació teòrica s´ha impartit al Centre Cultural de l´Albera "Can Laporta" i s´ha centrat en la seguretat i higiene en el treball, l´atenció al client, el turisme i la restauració, el servei de menjador i els elements de la barra i cafeteria. La part final del curs ha consistit en pràctiques en sis establiments de la Jonquera: Restaurant Marfil, El Cafè d´Avall, Restaurant Cèrvol, Restaurant Tramuntana 2, Fogons del Canadal i bar La Companyia.

D´aquesta manera, el projecte Fórmula Jove facilita a aquests joves la transició escola-treball. Tal com ha explicat Toni Reig durant l´entrega de diplomes, "el projecte vol incrementar les oportunitats formatives i sociolaborals dels joves amb poca qualificació, ja que són el col·lectiu que actualment més pateix la situació econòmica i laboral que travessem".

El projecte dut a terme a la Jonquera és el segon a les comarques gironines, després de la primera edició a Castelló d´Empúries el curs 2011-2012, també centrat en l´àmbit de la restauració. Actualment, hi ha en funcionament un altre projecte a Palamós, amb la participació de quinze joves. A tot Catalunya, un total de 133 joves han pres part del programa Fòrmula Jove.