Continuar anant a comprar al supermercat, triar l'hora d'aixecar-se al matí o mantenir les aficions que s'han tingut tota la vida. Aquestes són només algunes de les "decisions" que els residents del geriàtrics i centres de dia del Consorci d'Acció Social de Catalunya prenen en el marc del programa 'Tu decideixes com vols envellir'. Es tracta d'un programa pilot per impulsar una "revolució" en l'atenció a la gent gran. "Nosaltres diem que a una residència no s'hi ha d'anar a morir, sinó a viure", ha explicat la directora tècnica, Mariona Rustullet. El programa preveu, per exemple, que els residents es puguin endur mobles de casa a la residència per sentir-se com a casa.

El Consorci d'Acció Social de Catalunya (CASC) està impulsant un canvi en la concepció de l'assistència a persones de la tercera edat. L'objectiu és abandonar paternalismes i l'intervencionisme excessiu i tractar els avis com el que són: adults amb capacitat per decidir. Rustullet ha explicat que la intenció és acabar amb la fractura institucional que es genera quan un ancià ingressa en una residència.

"Fins ara s'havia d'adaptar totalment a la institució, a la residència, i deixar els seus hàbits i costums fora", ha detallat la directora tècnica del consorci que afegeix que amb el programa 'Tu decideixes com vols envellir' situen l'usuari al centre de les decisions. El programa l'han desenvolupat a nivell teòric i metodològic durant dos anys i des de fa quatre mesos l'han començat a aplicar als tretze centres que gestiona el CASC arreu de Catalunya.

Un d'aquest centres és el geriàtric i centre de dia de Sant Hilari Sacalm on, seguint aquesta "nova mentalitat", han convertit una ala en un espai amb sofàs i llar de foc perquè els usuaris hi puguin passar estona en un entorn acollidor i familiar. "L'objectiu és que se sentin com a casa i que puguin respondre afirmativament quan algú els pregunti si són feliços aquí", ha detallat Rustullet.

El programa té una aplicació pràctica i preveu canvis ja des del moment d'ingrés de l'usuari. L'ancià que hagi d'anar a la residència tindrà un gerocultor d'acollida, que l'acompanyarà durant un mes mostrant-li els espais, presentant-li els companys i, sobretot, coneixent quins són els seus gustos i aficions. En alguns casos, els ancians no van a viure directament a la residència, sinó que hi fan una mena d'adaptació durant unes hores o els professionals també el visiten a casa seva.

Aquest coneixement serveix per elaborar "els deu manaments" de cada usuari, uns gustos, aficions i preferències en el tracte que tots els professionals del centre coneixen. Per exemple, si no li agrada el formatge, a la cuina no li posaran aquest ingredient en cap plat. O, si li agrada dibuixar, tindrà a la seva disposició llibretes i llapis de colors per no deixar de practicar. A més, també es pot endur mobles de casa seva o objectes de decoració perquè l'ingrés en el centre sigui menys traumàtica.

Un cop a la institució, els usuaris poden escollir a quina hora del dia volen aixecar-se o a quina hora volen esmorzar. També tenen capacitat de decisió en les activitats perquè poden decidir en quines participen i fer propostes sobre què els agradaria fer. Els usuaris es reuneixen en assemblees on fan propostes i les voten.

Un els canvis més celebrats en el centre de Sant Hilari Sacalm és l'adquisició d'un transport adaptat que permet que els ancians, acompanyats de gerocultors, surtin de la residència per anar a comprar al poble. "Anem al supermercat on trien el menjar que volen o a la merceria a comprar i, quan tornem, ho guardem a la cuina, a l'habitació o on toqui", ha explicat Rustullet.

La residència de Sant Hilari Sacalm compta amb 54 usuaris i el centre de dia en té vuit. El director del CASC, Estanis Vayreda, ha explicat que introduir tots aquests canvis és més una qüestió de mentalització de professionals i de canvis en la manera de fer, però a nivell econòmic no representa un sobrecost massa elevat. En el cas de Sant Hilari, per aplicar el programa han hagut de contractar una persona més que fa mitja jornada.