L'enviat especial del diari 'El Periódico' a Síria, Marc Marginedas, es troba segrestat al país àrab a mans d'un grup de la insurgència des del passat 4 de setembre. Segons ha informat el rotatiu, aquest va ser l'últim dia en què es va posar en contacte amb la redacció de Barcelona. "Sabem que aquell dia viatjava en un cotxe juntament amb un xofer que l'acompanyava quan va ser interceptat per combatents gihadistes molt a prop de la ciutat de Hama, a l'oest de Síria. Des de llavors, no ens hem pogut posar en contacte amb ell", ha assegurat a Catalunya Informació la cap de Comunicació del rotatiu 'El Periódico', Montse Baldomar, que ha reconegut que encara ningú ha reivindicat el segrest de Marginedas.

Segons Baldomar, Marginedas va arribar a Síria l'1 de setembre a través de la frontera truca per cobrir la possible operació de càstig internacional -liderada pels Estats Units- contra el govern d'Al-Assad per l'ús d'armes químiques contra la seva població. La cap de Comunicació de 'El Periódico' confia que el segrest s'acabi ben aviat. "Aquesta és la nostra esperança, tenir novetats el més aviat millor. Com més aviat torni el Marc, més aviat haurà acabat aquest malson", ha assenyalat Baldomar, que no ha pogut donar més detalls sobre el segrest. De moment, cap dels grups de la insurgència siriana s'han atribuït tenir a les seves mans l'enviat especial de 'El Periódico'.

Segons informa el rotatiu del Grupo Zeta, en aquesta última setmana en un fòrum gihadista s'ha mostrat un recel creixent cap als reporters estrangers -titllats d'espies- i ha aparegut una crida "a capturar tots els periodistes, identificar els equips que utilitzen i registrar-los per localitzar els xips en què tenen fotos i notícies de gihadistes". Marginedas va enviar la seva última crònica el dilluns 2 de setembre des de la localitat de Qasr Ibn Wardan, a prop de Hama, en la qual relatava la decepció en les files rebels al veure com s'allunyava la perspectiva d'un atac imminent nord-americà.

Veterà corresponsal de guerra de 46 anys

Veterà corresponsal de guerra, Marc Marginedas, de 46 anys, ja havia estat dues vegades a Síria, l'última a l'abril i la primera el febrer del 2012. Marginedas es va estrenar com a corresponsal l'any 1995 a Algèria, on va cobrir pel diari 'El Periódico' la cruenta guerra civil entre islamistes i el règim. Posteriorment, va ocupar la corresponsalia de Moscou, on va estar fins a l'any 2002 i va cobrir la segona guerra a Txetxènia (1998-2000), amb continus viatges a la república independentista caucàsica. El 2002 va tornar a Barcelona i des d'aleshores ha estat el reporter del rotatiu del Grupo Zeta en zones de conflicte (Iraq, Darfur, Líbia).

Tota aquesta trajectòria està recollida al seu primer llibre, publicat l'any passat, 'Periodismo en el campo de batalla', on Marginedas hi recull els moments més transcendentals de la seva carrera i des de la seva experiència personal despullada i desmitifica la figura del corresponsal de guerra. El maig passat va quedar finalista en el 29è premi Cirilo Rodríguez per a corresponsals i enviats especials de la premsa espanyola.