Verges ha convertit el cantautor Lluís Llach en fill predilecte per agrair-li que, al llarg de la seva carrera, hagi estat un ambaixador orgullós del poble. El 'noi de Verges' -ara ja potser avi, ha dit amb ironia- ha assegurat que per a ell sempre ha estat molt important mantenir les arrels i, fos on fos, sentir-se estimat i recolzat per tot un poble. Aquest divendres al vespre, l'Ajuntament de Verges li ha fet un reconeixement institucional i també li ha preparat una sorpresa: han decidit dedicar un carrer de la població al "Sr. Llach, metge", en record al pare de Lluís Llach. Al llarg del cap de setmana hi haurà diverses activitats programades per homenatjar el cantautor.

Lluís Llach no és amant dels grans homenatges. Per això, l'ajuntament l'havia "enganyat" i li havia dit que l'acte per proclamar-lo fill predilecte (l'acord es va prendre per ple fa mesos) seria un acte íntim. No obstant això, Verges és un poble petit i la sala de l'ajuntament s'ha quedat petita per acollir tota la gent que l'ha volgut acompanyar.

La nit ha tingut diverses sorpreses per a Llach. Amics com el president de l'associació de la processió de Verges, Tono Casabó, o Igansi Sabater li han dedicat paraules d'agraïment per haver estat al costat del poble i han recordat anècdotes com alguns concerts que havia organitzat als anys 70 per poder recaptar diners i fer els vestits nous per a la processó.

Lluís Llach va néixer a Verges el 1948 però només hi va viure nou anys perquè va marxar a estudiar intern a Figueres i després a Barcelona. Tot i passar poc temps al poble, sempre s'hi ha sentit com a casa. "Al llarg de la meva carrera he voltat més que un molinet i necessitava fixar les arrels, sentir-me a casa i tenir el meu refugi", ha explicat el cantant que, precisament, va decidir abandonar els escenaris amb dos concerts a Verges el 2007. Uns concerts que va encarregar a gent del mateix poble que organitzés.

L'artista sempre ha conservat la relació amb el poble i les tradicions i ha participat de diverses maneres a la processó de la Dansa de la Mort. Després de la seva retirada, va dirigir tres anys aquest esdeveniment històric que es repeteix des de segles cada Dijous Sant i tots li han reconegut l'encert de "posar-la al dia". "Va reformar el format però no l'essència, per dignificar-la i fonar-li més força", ha valorat l'alcaldessa de Verges, Marta Payeró, que assegura que l'homenatge és un "acte de justícia" per tot el que Llach ha fet pel Verges. "L'ha situat al món i n'estem molt orgullosos", ha reconegut.

Nit de sorpreses

Llach sabia que Verges li volia retre homenatge però no coneixia tots els detalls de l'acte. Per una banda, han projectat un documental inèdit de Lluís Danés amb imatges de les hores prèvies al concert del març del 2007 a Verges. Al vídeo, persones anònims parlaven sobre ell i s'han pogut veure com va viure i què va fer les hores abans del concert.

A més, també se li ha fet entrega d'una placa que, a partir de demà, donarà nom a un carrer de Verges. Tot i que l'ajuntament li volia dedicar a ell, també coneix el tarannà del seu veí més popular, i per això ha buscat una fórmula diferent. El carrer anirà dedicat al "senyor Llach, metge", pare de l'artista.

Lluís Llach ha agraït que s'hagin reconegut les "virtuts i no els defectes" del seu pare, de qui ha destacat que tenia un gran amor per al seu poble i per a la seva professió. Ara bé, tampoc s'ha amagat d'explicar que el seu pare era franquista i que, per encàrrec del règim, va ser alcalde del poble durant anys. "Gràcies per agafar la part bona, ell us estimava molt i tenia un amor profund per Verges i la seva feina", ha assegurat.

Cap de setmana d'activitats

L'acte de reconeixement a Lluís Llach no es cenyeix només a aquest acte de caràcter més institucional, sinó que durant tot el cap de setmana hi haurà diverses activitats. A les parets de la sala de l'ajuntament pengen fotografies i portades de premsa que recorden l'adéu de Lluís Llach, així com diferents reculls de premsa de diversos moments de la seva carrera. L'exposició s'ha batejat amb el nom 'Darrer concert. Apunts d'un viatge'.

Per a dissabte, al matí s'ha organitzat una ruta anomenada 'Terra de Músics', un recorregut per Verges amb música de Lluís Llach, que acabarà amb la descobert de la placa dedicada del carrer dedicat al seu pare. La ruta es repetirà al vespre i també hi ha previst un concert de la coral vergelitana, que interpretarà temes de l'artista.