El restaurant El Racó de Can Fabes, cofundat pel desaparegut xef Santi Santamaria i actualment amb dues estrelles Michelin, tanca aquest dissabte les seves portes per manca de viabilitat econòmica després de 32 anys. A l'espera d'un possible acord amb un inversor per poder rellançar el projecte -ja hi ha ofertes sobre la taula-, Regina Santamaria, directora del grup empresarial, ha reconegut a l'ACN que avui es tracta "d'un dia dur i difícil". "Però intentarem que sigui un dia el més normal possible i per això farem un servei el més normal possible", ha continuat Santamaria, que ha descartat que es faci cap tipus de menú especial. "Per nosaltres no és un celebració sinó un moment dur", ha assenyalat.

"Serà una jornada complicada perquè hi ha moltes emocions, no només a la família Santamaria-Serra sinó a tot l'equip, amics i col·laboradors", ha afirmat la filla del desaparegut xef Santi Santamaria, víctima d'un infart el febrer del 2011 a Singapur. "De fet, volem agrair a la plantilla de 18 treballadors que fins a l'últim moment estan sent uns grans professionals i pel suport mostrat a la família", ha puntualitzat Regina Santamaria, que ha detallat que els últims comensals podran gaudir del menú clàssic de temporada de Can Fabes o del gran Menú, que inclou els plats més emblemàtics de la casa i de la trajectòria de Santi Santamaria, que va mantenir la tercera estrella Michelin del 94 al 2011.

"Estem parlant del ravioli de gambes, que s'està servint des del 1989, del jarret de vedella, la cansalada de coll amb caviar o els bunyols de xocolata de postres. Tots aquests plats són els que més s'estan demanant aquests dies perquè la gent vol venir a acomiadar-se amb els grans clàssics", ha enumerat la Regina, que ha avançat que segur que seran els plats pels quals optaran els darrers 30-35 comensals d'aquest dissabte 31 d'agost. "Els amics han anat passant al llarg de tota la setmana perquè deien que aquest últim dia ens volien deixar tranquils", ha ironitzat la directora del grup empresarial Can Fabes.

"Avui hi haurà una mica de tot. Tenim ple i estic segura que hi haurà algun client estranger que no sabrà que és el nostre últim dia", ha finalitzat Regina Santamaria.

"Una pausa" en la trajectòria de Can Fabes

En un breu comunicat, la família Santamaria-Serra s'ha volgut acomiadar donant les gràcies "a tots els qui ens heu fet costat al llarg de tots aquests anys, treballant amb nosaltres a la cuina i a la sala, o bé com a clients i amics". "A tots vosaltres us devem una etapa meravellosa que avui toca a la seva fi", han assegurat els responsables de Can Fabes, que consideren que avui hi ha "una pausa" en la trajectòria del restaurant de Sant Celoni. "Un punt que esperem que sigui només el final d'un brillant capítol, però no de tota una història", han reblat des de la família Santamaria-Serra, que s'ha mostrat conscient de no poder continuar tirant endavant un dels "Rolls Royce" de la cuina espanyola.

"Per això hem iniciat converses amb inversors externs, que esperem i desitgem que fructifiquin al llarg de les setmanes vinents. És encara massa aviat per dir quin ha de ser el futur que espera a Can Fabes", especifiquen els responsables d'un dels bucs insígnia de la cuina catalana. "Sempre hem cregut que cal treballar amb la màxima il·lusió, però sense fer-se necessàriament il·lusions. Avui toca apagar els focs, desar plats i copes, cassoles i paelles, tancar les portes. No amb un adéu, sinó amb un arreveure. O, com ens agradaria dir: fins ara", finalitza el comunicat de Can Fabes.