L'Assemblea Nacional francesa ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei que dona validesa al matrimoni entre persones del mateix sexe, així com l'adopció d'infants. El 'matrimoni per tots', com se l'ha batejat al país gal, ha rebut el suport de 331 diputats, i el vot en contra de 225 representants. D'aquesta manera, el país gal es converteix en el 14è país del món que autoritza els matrimonis homosexuals, després que Nova Zelanda ho fes la setmana passada, i el 9è d'Europa. La resolució s'ha adoptat després de 136 hores de debat parlamentari i posa punt i final a una llarga marató parlamentària que va començar el 7 de novembre amb la presentació d'un text al consell de ministres.

Les enquestes mostren una petita majoria a favor del matrimoni gai, si bé els detractors van fer visible públicament el seu malestar diumenge passat, amb una de les manifestacions més grans vistes mai a França. Els moviments contraris a la unió legal entre parelles del mateix sexe ja han anunciat noves mobilitzacions per al proper 26 de maig, dia de la mare a França. També s'espera que hi hagi manifestacions per part dels defensors de la llei.

Els diputats han aprovat el text -aprovat el 12 d'abril al Senat- en segona lectura. Tots els grups d'esquerra, exceptuant alguns diputats, han votat a favor de la reforma, presentada per la ministra de Justícia, Christiane Taubira. Els partits de dreta (l'UMP i els centristes de l'UDI), han votat en contra, si bé alguns dels seus membres s'han abstingut. L'oposició ja ha anunciat que portarà la normativa davant del Consell Constitucional, que és l'organisme que controla la constitucionalitat de les lleis.

Aquesta reforma social, un dels cavalls de batalla de François Hollande, és la més profunda a França des de l'abolició de la pena de mort l'any 1981.