El músic Tete Montoliu, mort l'agost de 1997, hauria fet 80 anys el 28 de març. Per això, amics de professió amb qui havia compartit la música i els escenaris han volgut homenatjar la seva figura aquest diumenge, amb un concert a la sala Jamboree de Barcelona. L'organització d'aquest homenatge ha aconseguit que el clarinetista Perry Robinson, un dels músics amb els quals Tete va inaugurar la cava Jamboree el gener de 1960, torni a trepitjar l'escenari d'aquesta sala. El pianista Ignasi Terraza, el bateria Este Pi i el contrabaixista Ignasi González han estat al costat del Robinson en un tribut especial en forma d'ofrena que també ha comptat amb la col·laboració de Josep M. Farràs i Fracesc Burrull.

El pianista Tete Montoliu tenia per costum celebrar els seus aniversaris organitzants petits concerts amb els seus amics i coneguts del món del jazz. Per aquest motiu, i tenint en compte que Montoliu hauria complert el 28 de març, 80 anys, el Jamboree li ha organtizat un concert homenatge aquest diumenge. Damunt l'escenari de la cava barcelonina s'hi ha aplegat músics de diferents generacions que han compartit el jazz amb Montoliu, com a companys i com ha deixebles.

Així ho ha explicat el programador de Jamboree, Pere Pons, que considera que Tete Montoliu és ''el referent'' del jazz a Catalunya. Pons també que també ha volgut destacar la col·laboració del clarinetista nord-americà Perry Robinson, que va inaugurar el 1960 la popular cava al costat de Tete Montoliu. Robinson ha acceptat amb molta satisfacció la invitació del Jamboree i no ha dubtat en viatjar des de Nova Jersey per poder fer aquest concert. És la primera vegada que el clarinetista trepitja l'escenari de la cava des que ho va fer amb Montoliu però encara recorda alguns dels moments en què ho va fer durant els seixanta.

Perry Robinson ha explicat que de seguida havien connectat amb Tete Montoliu, i que ''podien llegir un la ment de l'altre''. A més, considera que aquesta connexió els permetia tractar-se com si fossin ''vells amics'' des del principi. L'admiració de Perry Robbinson cap al músic català va fer que li dediqués una cançó, 'Hola Tete', que de moment no s'havia estrenat en territori català. Robinson fa broma quan diu que Tete no la va voler tocar mai perquè creia que era massa ''difícil'' i ha assegurat que en el concert d'aquest diumenge era una ''première''.

El pianista Ignasi Terraza, el contrabaix Ignasi González i el bateria Esteve Pi han acompanyat Perry Robinson en el concert al Jamboree, un recital que ha comptat també amb la col·laboració d'Horacio Fumero, Josep Maria Farràs i Francesc Burrull, que han participat en algunes interpretacions. El Jamboree ha programat dues sessions i que al finalitzar la darrera s'ha projectat el documental 'Tete. Una mirada'. El periodista Juan Claudio Cifuentes ha presentat les actuacions recordant anècdotes que ha viscut al costat de Montoliu, unes històries que han arrancat les rialles dels assistents al concert.

El jazz, una música ''ben viva i activa''

Per Pere Pons, el programador del Jamboree, el jazz no passa per un mal moment ni està abandonada, sinó que és ''la cultura que està oblidada en general''. És optimista i considera que és una música ''ben viva i activa'' cosa que ho demostra el fet que Barcelona tingui tres escoles de grau superior de música especialitzades en música moderna, però lamenta que el fet que no sigui tan ''comercial'' com altres manifestacions musicals, la deixi una mica de banda.