Els cinc i escaig minuts gravats, sense so, recullen les imatges preses per l´afeccionat figuerenc Sr. Enric Trilla de la manifestació que tingué lloc l´11 de setembre del 1977 a la Rambla figuerenca i carrers adjacents. Segons la premsa del moment, parlen de la participació d´unes 1.500 persones, les quals ja des de primera hora del matí començaren a penjar senyeres i pancartes reivindicatives a balcons, finestres i terrats, entre d'altres, per tal de fer visible la seva adhesió a la petició d´aprovació de l´Estatut d´Autonomia català.

La Cobla Perpinyà interpretà escollides sardanes a la Rambla on es veuen a la gravació nombrosos balladors que fent una rotllana molt grossa quan sonava la Santa Espina amb pancartes amb missatges com "Volem l´Estatut" i "Volem l´ensenyament en català".

Els parlaments anaren a càrrec del jove Jaume Sobrequés, senador per Girona de l´Entesa dels Catalans en aquell moment, el qual fou interromput més de quaranta vegades, i va fer un repàs històric des del 1939 fins aquell moment de com havia anat sobrevivint el poble català i la seva llengua i cultura. Tot seguit parlà el Sr. Vilanova -membre de la Comissió Onze de Setembre de l´Alt Empordà- va llegir un manifest i demanà els presents d´acompanyar-lo a l´Ajuntament per fer-lo entregar a l´alcalde, Pere Giró Brugués.

A continuació, es veu perfectament com marxen pel carrer Girona i arriben a la plaça de l´Ajuntament, i des del balcó tornen a dirigir-se als manifestants amb crits de "Llibertat, amnistia i estatut d´autonomia" i similars. L´alcalde no els va rebre i decidiren marxar cap a la Pujada del Castell, prèvia parada a la plaça Pius XII, i finalitzaren a la Rambla amb la cantada dels Segadors.

Es tracta d´un testimoni gràfic de primer ordre per a la recent història altempordanesa i que representa en certa manera la posada a l´abast públic d´un document important de la transició democràtica a nivell local gràcies a la donació feta per Enric Trilla.