Éder, un heroi anònim que va arribar a l'Eurocopa gairebé com a secundari en la plantilla lusitana, ha donat a Portugal el primer títol de la seva història, una Eurocopa que va merèixer per la seva capacitat de supervivència durant el torneig i en una final en la qual ni l'absència de Ronaldo la va descompondre, enfront d'una decebedora selecció francesa.

No va haver-hi duel Cristiano-Griezmannm perquè Dimitri Payet ho va evitar. El davanter del West Ham, en poc més d'un quart d'hora i dues dures entrades, va enterrar els somnis del capità portuguès, Cristiano Ronaldo. Va ser substituït per Ricardo Quaresma (m. 25), quan només havia tocat vuit vegades la pilota. La lesió del madridista va refredar encara més una primera meitat que no va tenir ritme.

França va tractar d'aplicar el mateix pla que davant Alemanya i Islàndia, pressió alta i velocitat. D'inici va robar la pilota en camp contrari, però no va tenir claredat davant la poblada defensa portuguesa i els lusitans, que de sortida ja no van tenir pressa a l'espera de la seva oportunitat, van acusar el cop de la substitució de Cristiano.

Poc va variar molt el joc en el segon temps. El conjunt francès, sense futbol, va seguir depenent del desplegament físic de Matuidi i Sissoko, mentre a Portugal apareixia Pepe per imposar des d'enrere el lideratge que li ha atorgat el tècnic Fernando Santos.

I va ser Mengin el que va propiciar la millor ocasió, un centre mesurat al capdavant de Griezmann, que el davanter de l'Atlètic només va pentinar per sobre del travesser (m.66).

Fernando Santos va treure al camp a Joao Moutinho, per tractar de tenir més temps la pilota. No ho va aconseguir i la mobilitat de Mengin per ambdues bandes va començar a crear-li problemes.

Portugal va entendre que no li bastaria amb defensar i va buscar la sorpresa en els últims deu minuts. El títol havia quedat exposat a un únic encert; el que ho tingués seria el campió. En l'últim instant, ho va poder tenir Pierre-André Guignac, qui va rebre una pilota a l'àrea i, després de regirar-se bé, va disparar des de la vora de l'àrea petita davant la sortida a la desesperada de Rui Costa, però la pilota va donar en el pal i la final es va encaminar a la pròrroga.

Trenta minuts en els quals Portugal va reviure i va començar a ficar-li la por en el cos a França. Primer amb una rematada de cap d'Éder, després amb un cop franc al travesser de Raphael Guerreiro i, finalment, amb el xut del davanter del Lille, que inclou a Portugal, per fi, en el palmarès d'un gran torneig i a l'atacant originari de Guinea Bissau en el santoral del seu país.

- Fitxa tècnica:

1 - Portugal: Rui Patricio; Cédric, Fonte, Pepe, Guerreiro; Joao Mario, Willian Carvalho, Renato (Éder, m.79), Adrien Silva (Moutinho, m.66); Nani, Ronaldo (Quaresma, m.25).

0 - França: Llorís; Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra; Matuidi, Pogba; Sissoko (Martial, m.110), Griezmann, Payet (Coman, m.58); Giroud (Guignac, m.78).

Gol, m.109: Éder.

Àrbitre: Mark Clattenburg (Anglaterra). Va amonestar els portuguesos Cédric, Joao Mario, Guerreiro, William Carvalho i Rui Patricio, i els francesoss Matuidi, Koscielny i Pogba.