La selecció italiana es va donar un bany d'autoestima en el seu debut a l'Eurocopa en doblegar en la seva estrena a Bèlgica (0-2) amb una lliçó d'ofici i realisme.

Amb una urpada de Giaccherini a la primera meitat i un golàs de Pelle en el minut 93 que va desfermar la bogeria a la grada transalpina, l'esquadra de Antonio Conte va demostrar que potser no tingui la qualitat d'altres tornejos, però que porta a la sang el caràcter competitiu que ha fet Itàlia un gran del futbol europeu.

Bèlgica arribava amb l'etiqueta de favorita gràcies una plantilla plena de jugadors de gran talent, però va xocar contra la poderosa defensa italiana i el desvergonyiment de les seves centrecampistes.

No hi va haver necessitat de regar la gespa. Els déus es van encarregar de preparar el terreny de joc. Una hora abans del partit va caure un xàfec i després es va obrir el cel com per art de màgia per donar la benvinguda a l'espectacle.

El partit no va defraudar, sobretot en la segona meitat. A la primera hi va haver més intensitat i nervis que bon joc. Bèlgica va tractar de portar la iniciativa, però queia una vegada i una altra en la teranyina teixida per la saga i el centre del camp transalpins.

La primera ocasió va ser belga i va partir de les botes d'un jugador de la Roma, Nainggolan, amb un fort xut des de la frontal d'àrea. Un míssil que va aturar amb solvència Buffon.

Els "diables vermells" tenien més la pilota, però el seu rival controlava els espais i cada vegada que recuperava la pilota es llançava a contraatac.

Amb Hazard tractant de fer entremaliadures donava la sensació que Bèlgica s'acostava al gol. Però no va ser més que un miratge.

Tot just complerta la primera mitja hora de joc, Itàlia va assestar un cop de dreta magistral i va manar a la lona al seu rival.

Des del centre del camp, Bonucci va enviar una pilota al cor de l'àrea. Giaccherini el va atrapar després de guanyar-la esquena a Alderweireld i amb un subtil xut creuat va superar Courtois. El badada de la defensa belga va ser monumental.

La selecció belga quedo noquejada. Els cinc minuts que van seguir al tant van ser infernals per als pupils de Wilmots. Primer Candreva amb un xut des del pic de l'àrea va obligar a Courtois a fer una bona parada. I poc després Pellé, completament sol, a un pam de la porteria, va rematar de cap fora, quan ja es cantava gol a l'estadi.

Bèlgica va aconseguir reposar-se i es va tornar a llançar a l'atac, però novament el trio de defenses de l'Juventus -Barzagli, Bonucci i Chiellini- es va mostrar intractable.

Després del descans, el joc va ser d'anada i tornada. Itàlia va sortir a matar el partit, però es va trobar amb una Bèlgica que es va deixar anar la melena.

Als cinc minuts, Hazard va armar un contraatac, que va acabar a les botes de Lukaku totalment sol davant d'un Buffon que s'havia quedat a mitja sortida. Per desesperació de la inflada belga, el davanter de l'Everton se li va anar alt la pilota.

Un contraatac que va treure Hazard, per a De Bruyne i Lukaku, que, sol davant Buffon, va enviar la pilota alta, va ser la millor ocasió belga. La resposta italiana va arribar instants després. Courtois es va exhibir amb una parada per a la galeria a un cop de cap de Pelle, qui no va dubtar a felicitar el porter del Chelsea.

Marc Wilmots va decidir llavors canviar a un inoperant Lukaku, per un altre davanter, Origim, a més d'introduir a Carrasco per Ciman. Els canvis van reactivar l'atac belga.

A falta de deu minuts original va rematar alt de cap una centrada mesurada de De Bruyne. Amb Bèlgica llançada a l'atac a la desesperada, Immobile en un contraatac va estar a punt de liquidar el partit, però es va trobar un Courtois immens.

Els últims minuts van ser d'infart. Bèl·lica va aconseguir per fi trencar la defensa transalpina i va comptar amb dues clares ocasions, un centre de Martens que es va passejar per l'àrea petita si trobar rematador i una pilota que li va caure a Fellaini als peus al cor de l'àrea que no va encertar a colpejar.

El destí va ser cruel per als jugadors belgues ja que quan més semblava que podien empatar, Itàlia va armar un últim contraatac letal. Sobre la botzina, Pellé rebre un extraordinari centre de Candreva i va armar una preciosa volea que va rubricar la victòria italiana.

- Fitxa tècnica:

0 - Bèlgica: Courtois; Ciman (min. 75, Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen; Wiltsel, Nainggolan (min. 61, Mertens); Fellaini, De Bruyne, Hazard; R. Lukaku (min. 72, original).

2 - Itàlia: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Darmian (min. 58, Mattia De Sciglio), Giaccherini, De Rossi (min. 78, Motta), Candreva, parolo; Eder (min. 75, Immobile), Pellé.

Gols: 0-1, min.32: Giaccherini. 0-2, min.93: Pellé.

Àrbitre: Mark Clattenburg (GBR). Va mostrar targeta groga a Chiellini (min. 65), Eder (min. 75), Bonucci (min. 77), Motta (min. 84) i Vertonghen (min. 90).

Incidències: Han assistit al Parc Olympique Lyonnais unes 58.000 persones per presenciar partit corresponent a la primera jornada del Grup E de la fase final de l'Eurocopa.