Començar davant el seu públic una Eurocopa que es desenvolupa al seu país, suportar la pressió de ser una de les favorites, és el repte a què aquest divendres s'enfronta França davant una de les millors defenses del campionat, Romania, que tractarà d'aigualir la festa local.

Els de Didier Deschamps tenen poc marge de maniobra perquè del resultat del duel que donarà el tret de sortida a l'Estadi de França a la competició dependrà gran part de l'aventura francesa.

I de l'Eurocopa en general, ja que els recents atemptats a París i Brussel·les han creat un ambient d'inseguretat que sembla ennuvolar l'alegria que se li suposa a aquest tipus d'esdeveniments i que arribarà si la selecció local manté altes les seves expectatives.

El seleccionador francès ha aconseguit conservar el bon ambient en un equip que arriba amb bons resultats en els amistosos que ha encadenat en els dos últims anys, però que en les últimes setmanes no ha parat de rebre notícies negatives.

No hi ha hagut una línia de joc en la qual Deschamps no hagi perdut un titular, bé per les lesions, bé per problemes de dopatge, bé perquè l'actualitat judicial s'ha interposat en el camí d'alguns homes importants, com Karim Benzema, apartat per la seva presumpta implicació en un cas de xantatge amb un vídeo sexual a Mathieu Valbuena.

Però sens dubte la saga ha estat la més afectada, sense els dos centrals titulars per al seleccionador francès, que ha hagut d'improvisar per afrontar la competició que porta preparant amb zel durant 24 mesos.

Raphael Varane i Mamadou Sakho, lesionat el primer, dubtós de dopatge el segon, no estaran a l'Eurocopa i el seu lloc serà ocupat per Laurent Koscielny i Adil Rami, poc acostumats a jugar junts en l'eix de la defensa.

Al centre del camp a última hora va marxar per lesió Lass Diarra, cridat a ser el pilar d'aquesta línia, i l'inexpert N'Golo Kanté, que només compta amb 4 partits internacionals, ha emergit com una peça clau del dispositiu.

Al davant, sense Benzema, que era l'atacant preferit de Deschamps, França es posa en mans de Anotine Griezmann, que pot sortir d'aquesta Eurocopa com un heroi nacional o com un malvat; sense oblidar que Olivier Giroud és el "9" habitual i l'home més apropiat per prémer el gallet.

Al costat d'ells una altra sorpresa, Dimitri Payet, el bon rendiment amb el West Ham i amb la selecció en les últimes setmanes l'han propulsat a un trident gairebé inèdit amb el qual França tractarà de compensar les mancances defensives.

Paradoxalment, aquesta França amb peus de fang debuta davant un equip que s'ha guanyat la reputació de ser un mur defensiu, el menys golejat de la fase de classificació, però sense grans estrelles.

En les últimes setmanes, a la concentració de França al palau de Clairefontaine, els periodistes s'han divertit preguntant als "bleus" pels romanesos. Poca o cap informació.

Amagats intentaran sorprendre a una França que ells coneixen perfectament, com s'ha encarregat de demostrar el seleccionador adjunt, Viorel moldau.

Lluny queden els temps dels Lacatus, els Hagi, els Popescu, els Chivu, l'últim que ha penjat les botes, o del mateix Anghel Iordanescu, que ara és l'entrenador d'un equip sense noms de rellevància.

A part de Ciprian Tutarusanu, porter de la Fiorentina, i de Vlad Chiriches, defensa no titular al Nàpols, pocs noms destaquen en la formació romanesa.

Per això, el col·lectiu i la força defensiva són les seves senyes d'identitat, encara que, com adverteix moldau, "contra França no val només amb defensar, caldrà ser molt agressius i obligar-los a ells a retardar-ho més possible".

Sense grans ambicions, Romania compta amb un bon resultat per tenir opcions de classificació en un grup accessible.

Alineacions probables:

França: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Pogba, Kanté, Matuidi; Griezmann, Giroud, Payet.

Romania: Tatarusanu; Rat, Chiriches, Grigore, Sapunaru; Hoban, Popa, Torje, Sanmartean, Stanciu; Andone.

Àrbitre: Viktor Kassai (HON)

Estadi: Estadi de França de Saint Denis

Hora: 21.00 hores (19.00 GMT)