L'Eurocopa de França 2016 no només permetrà veure el millor futbol internacional. El torneig continental també servirà com a banc de proves per a les pròximes competicions futbolístiques que se celebrin, ja que en aquesta Eurocopa s'estrenaran per primera vegada diverses noves normes que afectaran en major o menor mesura a les decisions arbitrals.

El nou reglament va ser aprovat el passat mes de març per la IFAB (International Football Board) i ja va entrar en vigor el passat 1 de juny, tot i que no serà fins a l'Eurocopa quan s'aplicarà de forma oficial en una competició.

Es tracta d'un total de 57 canvis, que s'introdueixen amb la intenció de les autoritats futbolístiques d'adaptar el futbol a les característiques actuals del joc. A continuació, et detallem quines són les normes més destacades que s'estrenaran per primera vegada en aquesta Eurocopa de França.

Servei de centre

A diferència del que passava fins ara, els jugadors ja no estan obligats a treure de centre movent la pilota cap endavant. En aquest sentit, el nou reglament permet treure cap al camp propi. A més, aquesta nova norma permet que un sol jugador pugui jugar la pilota des del punt central.

El triple càstig

Fins ara, qualsevol jugador que avortés amb falta una "ocasió manifesta de gol" dins de l'àrea o frenés de forma il·legal una jugada d'atac sent l'últim home de la defensa s'enfrontava a la seva expulsió. Així, l'equip infractor s'enfrontava a una triple sanció: penal, expulsió i gol. Amb la nova norma aprovada, a partir d'ara aquesta decisió es castigarà amb una targeta groga. Dependrà, en qualsevol cas, del criteri de l'àrbitre, que podrà recórrer a la targeta vermella si considera que es tracta d'una acció violenta o que el jugador sancionat no ha tingut voluntat de disputar la pilota. D'altra banda, aquesta nova interpretació del reglament no s'aplicarà si la falta es produeix fora de l'àrea. En aquest cas, avortar una ocasió manifesta de gol, sigui amb intenció o no de jugar la pilota, es mostrarà targeta vermella al jugador que l'estel

Terreny de joc

La FIFA permet a partir d'ara que els clubs puguin intercanviar la gespa natural amb l'artificial en un terreny de joc.

Interrupcions externes

Amb el nou reglament, si un entrenador salta a la gespa per tallar un contraatac, un aplegapilotes interromp una jugada o fins i tot si evita un gol -com s'ha pogut veure en alguna ocasió-, l'àrbitre tindrà la possibilitat d'assenyalar falta, penal o fins i tot concedir gol.

Jugadors fora del camp

A partir d'ara, si un jugador sobrepassa la línia del camp durant una acció no podrà tornar al terreny de joc fins que aquest s'aturi o es buidi una pilota. Si ho fa entrarà en fora de joc i serà amonestat per això.

La fi de les 'paradinhas'

Desapareixen les "paradinhas" en els penals. Si un jugador intercepta la pilota en aquesta acció rebrà una targeta groga. El mateix passarà quan el porter s'avanci abans que el jugador dispari.

Més poders per l'àrbitre

Amb les noves normes, els col·legiats guanyen poder. Així, els àrbitres podran expulsar un jugador no només durant els 90 minuts que dura el partit. També podran fer-ho des de l'escalfament o fins i tot al túnel de vestuari abans de començar el partit. Aquesta norma entra en vigor per a evitar situacions com les baralles que s'han produït en ocasions dins dels túnels de vestidors.

Atenció dels serveis mèdics

Els jugadors lesionats podran ser atesos a partir d'ara sobre el terreny de joc. Fins ara el reglament obligava el jugador a abandonar el camp i esperar després l'autorització arbitral per incorporar-se de nou al partit, cosa que en realitat beneficiava a l'equip infractor. Amb la nova normativa, si l'acció comporta targeta groga o vermella, el jugador podrà ser atès sobre el terreny de joc i el partit no es reprendrà fins que aquest estigui totalment recuperat.

Gols fantasma

En l'Eurocopa, els col·legiats tindran l'opció de recórrer a la tecnologia per repassar les jugades polèmiques. Per ara, podran recórrer al vídeoarbitraje per analitzar dubtes pel que fa a gols, expulsions, penals, sobre l'autor d'una falta o agressió i sobre els sempre polèmics 'gols fantasma'.

Quart canvi en la pròrroga

El nou reglament també contempla com a novetat important la possibilitat que els equips puguin fer un quart canvi si s'arriba a la pròrroga.

Fores de joc

A partir d'ara, els braços i les mans no compten a l'hora de considerar que un jugador es troba en fora de joc.

Jugadors expulsats a la tanda de penals

En cas que es produeixi una expulsió durant la tanda de penals, l'altre equip haurà de reduir el seu nombre de jugadors perquè sigui equitatiu. D'aquesta manera, es pretén evitar que un equip pugui provocar expulsions voluntàriament per evitar que determinats jugadors llancin penals i que els seus jugadors més precisos des dels 11 metres tinguin l'opció de repetir els seus llançaments si la tanda de penals s'allarga.