Després de què Portbou i Navata s'emportessin els dos premis, el tercer classificat de Quarta no té dret a l’ascens, però any rere any, els que acaben en aquesta posició se’ls sol aparèixer una opció agònica per pujar a Tercera Catalana. Actualment, Espolla i Cabanes s’estan jugant aquest honorífic lloc en el grup 30, tenen els mateixos punts i s’enfrontaran entre si a l’última jornada, aquest diumenge (18 h).

Espolla i Cabanes no són ni seran el millor tercer gironí dels quatre grups de Quarta Catalana (tenen un coeficient de 0,70). El primer actualment ho és el Tossa B (té 0,74), que encara que perdi -si no és campió- serà el tercer gironí de Quarta amb millor puntuació, i el segon ho és les Preses (0,71), que ja ha acabat la lliga.

Qui guanyi l’enfrontament Espolla-Cabanes serà com a mínim el segon millor (0,71, amb millor diferència de gols que les Preses). Si el partit Espolla-Cabanes acaba amb empat, els espollencs seran tercers pel goal average, però acabaran com a tercers millors amb 0,69.

Les dues vies per acabar pujant

El millor tercer gironí de Quarta pujarà si cap gironí baixa de Primera a Segona Catalana (hi ha involucrats Lloret i Banyoles) i el Bescanó ascendeix a Primera a la promoció. Després, el segon millor tercer gironí de Quarta pujaria si hi ha una retirada a Tercera Catalana.

Si la primera premissa ja no es compleix -que algun gironí baixa a Segona Catalana o el Bescanó no puja-, el que quedi segon millor tercer de Girona necessitaria dues retirades, un fet que no se sol conèixer fins ben entrat l’estiu i que dificulta la planificació de les plantilles en cas d’estar pendent de jugar a una categoria o altra.