El pròxim diumenge dia 15 d'abril (10 h) en el pavelló vell de Figueres se celebrarà la primera edició del Memorial Roser Llop, una de les jugadores de referència del bàsquet estatal a finals de la dècada dels setanta i principis dels vuitanta que va morir el 2001. El Club Bàsquet Escolàpies és l'organitzador de l'esdeveniment i ha agafat el timó ja que Llop, nascuda a Figueres el 1961, va començar a jugar a bàsquet en el pati de l'escola Escolàpies amb Rafel Mora com a entrenador, abans de fitxar per La Casera, on farien història. En l'acte del dia 15 es jugarà un partit entre l'infantil femení de l'amfitrió i un combinat gironí i és previst la presència d'excompanyes i familiars de Llop.

"Que serveixi de referent als nens i nenes"

Ramon Pastoret, president del CB Escolàpies, ha explicat aquest dimecres en l'acte de presentació de l'esdeveniment, a l'escola figuerenca, que aquest memorial "és la millor manera de recordar-la i homenatjar-la, el fem amb ganes de què tingui continuïtat. Volem que es faci cada any i que serveixi com a referent per a tots els nens i nenes que juguen a bàsquet en aquesta escola i a Figueres".

"Fa justícia a algú que ho va donar tot pel bàsquet"

Per la seva part, Xavier Santaló, delegat provincial de la Federació Catalana de Bàsquet, ha manifestat que des del càrrec que ocupa "recolzem qualsevol iniciativa que recorda i fa justícia a esportistes que ho han donat tot pel nostre esport i que són un referent. No vaig veure la Roser jugar per l'edat que tinc, però de totes les referències que en tinc, era una crac, una jugadora excepcional i que tenia una cultura de bàsquet increïble".

"Que inspiri el bàsquet de base"

Des de l'Ajuntament de Figueres també s'ha recolzat aquest acte, on Jordi Masquef, regidor d'Esports, també ha apuntat que "és un acte de justícia, la Roser va obrir un camí; l'equip de La Casera ha d'inspirar el que és el nostre bàsquet de base, el futur de la ciutat. La Roser i les seves companyes van ser pioneres en un món marcat per la masculinitat".

A la roda de premsa de presentació també hi han assistit els pares de Llop, el germà, la cunyada -i alhora excompanya seva a La Casera Beth Brugada- i una de les jugadores amb qui va coincidir en el club figuerenc, Rosa Vilaboy, entre d'altres.

Del campió La Casera a fer carrera per Espanya

Després de jugar en el pati de l'Escolàpies amb una altra referent com Anna Junyent, Roser Llop va anar federada a La Casera, un equip històric que va aconseguir, la temporada 1978/79, l'ascens a la segona divisió i el títol de campiones d'Espanya júnior. Un any després van pujar a la màxima categoria estatal i el 1981, coincidint en què l'empresa de begudes va deixar de patrocinar l'equip, va seguir la seva carrera professional en el Picadero, Betania, Comansi Masnou, Cantaires de Tortosa, Dorna Godella i Juven de San Sebastián.

En el seu palmarès hi figuren dos campionats d'Espanya en categoria júnior, tres lligues espanyoles, una Copa de la Reina i dues lligues catalanes, a més de sumar 65 internacionalitats amb la selecció espanyola. Llop es va establir a terres basques i va morir als 39 anys a causa d'una llarga malaltia.