LLIGA SANTANDER

Un Barça encara en estat de xoc per la seva inesperada eliminació europea es va aferrar ahir a la tarda a la Lliga com a consol i va derrotar (2-1) a un bon València per fer un pas més cap al títol. En plena depressió després del que va passar a Roma, tocava rehabilitar-se com a equip i fer-ho a més davant un rival incòmode com el València, un conjunt que, jornada rere jornada, demostra tenir les idees molt clares i que es va presentar amb un pla al Camp Nou.

Per recuperar-se de la caiguda, als blaugrana tampoc els ajudava el dia, plujós, gris i fred, com l'ànim de l'equip i l'ambient d'un estadi amb molts seients buits. A aquest escenari va sortir el València, amb tot, avisant abans dels cinc minuts amb un xut creuat des de fora de l'àrea de Guedes que va obligar a lluir-se per primera vegada a Ter Stegen.

Al Barça li va costar alguns minuts entrar en el partit. Valverde va treure el mateix onze que va caure golejat a Roma, amb els únics canvis de Coutinho per Semedo i l'obligat de Paulinho per Rakitic, baixa per una fractura en un dit de la mà. Luis Suárez va posar l'1-0 al quart d'hora, en rematar de primeres una assistència entre línies de Coutinho. Abans del gol de l'uruguaià, Jordi Alba havia posat per primera vegada a prova Neto després d'una internada per banda esquerra. El València no es va rendir i Santi Mina remataria de cap alt un centre de Gayá i Rodrigo fallaria dues ocasions clares més abans del descans, una després d'un error amb els peus de Ter Stegen, que ell mateix va corregir volant cap al seu escaire esquerre, i l'altra després d'una errada de Piqué en la sortida de la pilota. El Barça tenia la possessió, però patia amb els contraatacs del València i trobava la rèplica quan apareixia Messi, l'únic dels blaugrana que va rondar el 2-0 en dos remats desviats.

Rodrigo podia haver fet canviar el guió del partit a l'inici de la represa, en una altra contra valencianista conduïda per Santi Mina, però Piqué, a la línia de gol i amb Ter Stegen ja superat, treia el xut del punta hispanobrasiler, encara que no va quedar clar si la seva rematada anava entre els tres pals o se n'anava fora per poc.

En la jugada següent, Umtiti remataria de cap al fons de la xarxa un servei de córner i el Barça, ja una mica més tranquil, va començar a gaudir del partit. Messi i Coutinho ho van provar però no van trobar el camí de la porteria defensada per Neto. Sí que ho va fer, en canvi, Iniesta, en una rematada acrobàtica que va obligar a lluir-se al porter del València.

Però en ple domini blaugrana, una absurda entrada dins de l'àrea de Dembélé, que acabava d'ingressar en el partit, a Gayà donava vida al València. Parejo, amb suspens, va transformar el penal a quatre minuts per arribar al temps reglamentari. Ter Stegen va aturar el seu xut però la pilota li va esquitllar i va entrar en un gol molt semblant al que va fer Kiko Ratón amb el Girona i que va suposar la salvació a Segona A la temporada 2009-10 contra el Reial Múrcia.