Els dos últims mesos de competició del futbol regional podrien alçar cinc equips: l’Escala, Base Roses, Navata, Portbou i el femení del Sant Pere Pescador.

Primera Catalana

L’únic representant altempordanès, la Jonquera, s’ha quedat sense opció de recuperar la Tercera Divisió. Ha canviat un terç de l’equip, banqueta inclosa, ara és vuitè i té el Manresa, que jugaria la promoció d’ascens, a 11 punts quan queden 8 partits. Amb Jordi Boix i Lluís Moñino a la banqueta, els fronterers s’han allunyat com a mínim del descens.

Segona Catalana

Una segona volta irregular ha desbancat l’Escala del segon lloc, que permet promocionar, i del lideratge, que dona el bitllet directe a Primera Catalana. Amb el Girona C disparat, l’altra via per l’ascens és el subcampionat, però els blaugranes ara són tercers i tenen el Bescanó, amb qui s’enfrontarà el 5 de maig, a cinc punts. Les baixes han obligat a Ricard Fer­rer a estirar juvenils com Mutarr Jallow i Nazariy Kostetskyy. En canvi, a la part baixa el Roses de Carlos Santiago té la salvació a sis punts després de guanyar dos dels últims tres partits, mentre que el Marca de l’Ham, nouvingut a la categoria, té quatre punts de coixí i ara s’ha reforçat amb el davanter figuerenc Èric Díaz, procedent del Besalú.

Tercera Catalana

Amb 15 victòries seguides i quasi una volta sencera guanyant tots els partits, el Base Roses va en camí de recuperar la Segona només un any més tard. A Segona, pugen els tres campions gironins de Tercera, el millor subcampió i el vencedor de l’eliminatòria entre els altres dos segons. Els rosincs, entrenats primer per Napo Cayuela i ara per Jose Santos, són líders amb sis punts de coixí respecte al Bisbalenc, i en fan prou amb 16 dels 24 punts que queden per assegurar-se l’ascens com a mínim com a millor subcampió, amb la condició que el Santa Pau, del grup 17, guanyi tot el que queda.

Per la seva part, Bàscara i Empuriabrava-Castelló han aixecat el peu de l’accelerador per intentar caçar el segon lloc.

A la part baixa, el Sant Miquel de Fluvià s’apoderarà d’un dels dos bitllets de descens a Quarta i l’altre, sempre que sigui el pitjor antepenúltim gironí o els descensos compensats passin factura, se’l repartiran entre Borrassà, Monells, Esplais, Vilamalla, Begur i Vilabertran.

Quarta Catalana

L’última categoria territorial està sent la més emocionant de la temporada, amb quatre equips immersos en la lluita per les dues places d’ascens. El Navata és el líder, però té el Portbou que li trepitja els talons i, per darrere, Espolla i Cabanes mantenen la il·lusió d’aconseguir la segona posició. Els navatencs han fitxat aquest 2018 Xavi Molas, amb passat a Segona B amb el Palamós, l’Alabès B i l’Oriola -a les fotos, el jugador del mig-; el davanter Carlos López, autor de 25 gols; i el porter Nahuel Brentan, que ara, però, deixarà l’equip per motius personals.

Mentrestant, els portbouencs desconeixen la der­rota des que al novembre van fitxar Roger Torquemada, ex del Figueres, i han apuntalat la davantera amb Toni Ruedas, del Marca de l’Ham. Els espollencs, la revelació, segueixen a dalt sense fer soroll mentre que els cabanencs, hereus del desaparegut Garriguella, mantenen l’esperança tot i deixar escapar el lideratge que tenien a la primera volta.

Femení

Durant aquest abril el Sant Pere, líder de Preferent, aconseguirà l’ascens històric a la Segona Divisió, una categoria a on es trobarà els filials del Barça, de l’Espanyol i rivals de les Illes Balears. L’ascens està cantat, ja que només necessita dos triomfs en els sis partits que l’hi queden. El conjunt de Joan Pont i Quim Sala ho podria celebrar aquest diumenge, si guanya al Pontenc, el Porqueres perd a Sabadell i el Vic Riuprimer no guanya a Cerdanyola.