Aida Rico és la directora del Windoor Túnel de Vent d’Empuriabrava i abans del naixement del complex, ara fa cinc anys, ja havia participat en l’arrencada del projecte des de Benidorm, d’on és originària. Té 36 anys, des que es va fer càrrec del Windoor viu a Figueres i encapçala un equip de 34 treballadors.

200 voladors i 2 milions d’internautes seguint els 5ns The Wind Games d’Empuriabrava. Quina valoració en fan?

La valoració està sent més bona que mai, hi va haver molt públic que es va assabentar de la competició. En el live streaming, 2.500 persones a la vegada es van connectar en el mateix minut, de llocs com Estats Units, Singapur, Bèlgica, França, Qatar... en anys anteriors ens va sorprendre que n’hi hagués de Nova York, Irak i Iran. Les competicions de vol indoor estan enfocades als professionals, volem apropar aquest esport a tot el món, volem que l’entenguin i s’enganxin. En futbol o Fórmula1 és difícil innovar, però en els The Wind Games es van innovant disciplines cada any. L’aire és com un mitjà, igual que el terra, i hi ha carreres de velocitat, artístiques, amb música... El vol indoor és comunicable, enganxa i s’entén. La Federació Aeronàutica Internacional (FAI) ha posat l’ull amb nosaltres perquè saben que els The Wind Games és la competició més mediàtica i més professional.

El següent pas és acollir un Mundial?

Sí, ja ens han tirat la canya perquè l’organitzem. La proposta la farem per acollir-lo el 2020, serà el gran objectiu d’aquest any. Vam pensar d’intentar fer-ho abans, però se’ns adjuntava amb l’obertura del Windoor Barcelona.

Quina diferència hi ha entre els The Wind Games i el Mundial?

No hi ha tant canvi, la gran diferència és que els The Wind Games els dirigim nosaltres i el Mundial la FAI ho fa a la seva manera.

S’ha donat a conèixer que el Comitè Olímpic Francès estudia presentar el vol indoor com a nova candidatura olímpica pels Jocs de París 2024. Si es concreta, què suposaria pel Windoor?

Seria el premi al nostre esforç. Quan vam entrar en aquest món el vol indoor no estava federat en cap país. Vam ser el primer país en federar-lo sota el paraigua del paracaigudisme i aquest any hem aconseguit que estigui aïllat del paracaigudisme. El següent pas és que es reconegui en l’àmbit mundial i això passaria per ser en els Jocs Olímpics. Tindríem visibilitat i serviria perquè s’entengui que és un esport, no és només un divertiment. Si es concreta seria espectacular i, si no pot ser, com a mínim que sigui d’exhibició.

En cinc anys pel Windoor hi han passat 250.000 voladors. Com ha estat l’evolució del públic?

Teníem un públic molt internacional al principi, no es coneixia ni com afició ni com experiència a aquí. El màxim esforç que teníem era donar conèixer a Espanya què era un túnel de vent i què s’hi feia a dins. Els primers anys va ser més complicat atraure el públic local i ara cada cop hi ha més voladors nacionals, representen el 60%. De fora, vénen sobretot de França, Itàlia, Qatar, Dubai, Estats Units, Argentina... els hi encanta aquesta zona. Només hi ha dos túnels al món que tinguin un centre de paracaigudisme al costat, l’altre és als Estats Units. Els hi agrada el Windoor d’Empuriabrava perquè la zona és meravellosa, jo sóc d’Alacant i al·lucino; no coneixia aquest territori.

Quim impacte econòmic tenen en el territori?

No tenim xifres, però amb esdeveniments com els The Wind Games desestacionalitzem el turisme. A principis de febrer van venir 200 voladors i, amb acompanyants, devien ser 400 com a mínim. Al final va ser complicat trobar hotels a Empuriabrava; a Roses n’hi havia molts de tancats i vam haver de portar gent a Figueres.

En quina fase està la construcció del Windoor Barcelona, a l’estadi de futbol de l’Espanyol?

L’obrirem en el segon semestre d’aquest any, creiem que serà pels voltants d’octubre.

Creu que hi pot sortir perdent el Túnel d’Empuriabrava pel que fa a la competència?

Jo crec que no, estem en el mateix equip, ara hi ha dissabtes que aquí tenim overbooking i després no passarà. En el tema de la competència, aquí hi ha un turisme diferent del de Barcelona. En tots dos túnels s’ensenyarà tot, però la idea és que el de Barcelona sigui més lúdic i que el d’Empuriabrava hi hagi els millors professors i sigui el d’alt rendiment; volem que les competicions segueixin sent a aquí.