Aquest cap de setmana els equips de bàsquet no han tingut partit amb motiu de la jornada de descans que ha organitzat la Federació Catalana de Bàsquet, un cop acabada la primera volta de la temporada 17-18 de les lligues catalanes.

Una temporada que compta amb tres ascensos de categoria: d'una banda, l'Escala masculí, entrenat per Albert Clopés, ha tornat a Primera Catalana. Amb un balanç de sis victòries i nou derrotes -amb irregularitat- els escalencs són onzens, en plaça de play-off de descens a Segona Catalana. Tot i ser la pitjor defensa de la lliga, Clopés explica que “les sensacions són bones però cal millorar encara una mica més”.

El primer equip masculí de l'Escala iniciarà la segona volta contra el Santjoanenc, empatat amb els altempordanesos, i amb qui van perdre a la primera volta (67-74).

D'altra banda, el Vilafant també va pujar de categoria, en aquest cas de Tercera a Segona Catalana. Els homes de Bru Rovira, després d'un inici molt bo de campionat, són desens a la classificació, amb set victòries i vuit derrotes. Contra el Tordera -a qui van vèncer còmodament- hauran de trobar la regularitat en el joc que segons Rovira els falta últimament.

Finalment, l'Adepaf de Jordi Marull, juga aquesta temporada a Tercera Catalana gràcies a la vinculació amb la Bisbal- que li va cedir la plaça- després d'una temporada a sots-25. Els figuerencs visiten la pista del Santjoanenc, últim classificat de la lliga amb només una victòria, cinc menys que l'Adepaf que és desè, primer equip en plaça de salvació directa.

El Castelló, l'únic al grup 1

A Tercera Territorial, el Castelló és l'únic equip que s'ha classificat en el grup que opta a pujar de categoria. Després de quedar segon a la primera fase, els castellonins han guanyat només un partit dels quatre que han disputat a la segona fase.

Els altres tres equips de Territorial, l'Escala B, el Grifeu-Llançà i l'Escolàpies, es van classificar en el grup 2. En primer lloc, l'Escolàpies -que va disputar el partit contra la Bisbal corresponent a la jornada 16 (114-52) divendres passat- és líder del grup amb un ple de victòries en els quatre, amb aquest cinc, partits disputats.

I en segon lloc, el Grifeu-Llançà, és setè del grup 2, amb només una victòria, precisament contra l'Escala B, que encara no n'ha guanyat cap.

Finalment, a sots-25, l'Escolàpies i el Roses comparteixen el lideratge en grup 2, amb un ple de victòries, quatre. Els dos equips van a l'alça després d'un començament força irregular.

El Vilafant, segon de Segona

El sènior femení del Vilafant és el segon classificat de Segona Catalana amb 11 victòries i quatre ­derrotes. Les de Jordi Mallorquí s'han adaptat molt bé a la categoria i en el seu segon any han imposat un ritme elevat de joc que els has permès guanyar molts partits. Mallorquí comenta que l'objectiu inicial era “salvar-nos”, però segons com avanci la temporada es podrà “canviar” i ser més ambiciosos.

Una categoria per sota, a Tercera Catalana femenina, l'Escala es manté invicte en el que va de lliga. Les de Susi Martí i Pau Esponellà segueixen intractables per aconseguir l'objectiu que l'any passat se'ls va escapar, l'ascens a Segona Catalana. Dissabte dia 3 contra la Vall d'en Bas (19 h), intentaran mantenir la bona dinàmica.

També a Tercera, el Roses, que aquest any torna a tenir equip, presenta un bon balanç de victòries i derrotes, i en aquesta segona fase, és segon, darrere de l'Escala, amb qui va perdre després de dues pròr­rogues.

Finalment, a Tercera femenina però en el grup 2, l'Escolàpies, que juga per primer cop a Tercera, s'està adaptant a la categoria, tot i que en aquesta segona fase encara no coneix la victòria.

Aquest cap de setmana arrenca la segona volta on els equips buscaran millorar els resultats per tal de complir amb els objectius. Alguns com l'Escala, el Vilafant o l'Adepaf masculins buscaran la salvació matemàtica, d'altres, com el Vilafant o l'Escala femenins, potser un ascens de categoria.