D'entre els esportistes alt-empordanesos que més han destacat el 2017 n'hi ha un que ha obtingut un premi a la perseverança. Es tracta del ciclista d'Agullana Robert Baserba, que amb 66 anys s'ha proclamat campió del món de BTT per primer cop. El corredor de l'Estrada havia quedat en segon lloc del Campionat del Món fa un any, a la categoria màsters 60, per només un segon, i al juny passat es va treure l'espina a Andorra. "A Itàlia m'hi vaig quedar a les portes, em va sortir el peu del pedal i vaig ser segon per només un segon. Aquest any m'ho vaig preparar bastant bé, perseguia el títol", recorda Baserba. El de ­Vallnord, a Andorra, era el cinquè campionat en què participava -vetllat per la Unió Ciclista Internacional (UCI)- després dels d'Itàlia, Noruega, Brasil i Sud-àfrica. "El que va a un Mundial pensa que pot fer podi. Ser campió del món, encara que sigui de jugar a bales, és molt díficil", apunta.

Un cop va creuar la línia d'arribada va haver de passar un control antidòping "com un professional. Tan bon punt vaig baixar de la bicicleta se'm va posar un senyor al costat, em va acompa­nyar a tot arreu fins que passés el control, fins i tot al lavabo. Em vaig haver de veure tres ampolles d'aigua i dues clares per poder orinar".

La preparació prèvia que va fer va ser de "10.000 km per carretera en els set mesos previs al Mundial. i participar en 25-30 carreres. La BTT té molts factors on entra la sort; arribar amb una preparació ideal, tenir un bon dia i no patir cap caiguda ni avaria".

El títol Mundial l'ha arrodonit amb el primer lloc en el Campionat d'Espanya, a Cofrentes (València), una fita que ha aconseguit per quart any consecutiu. "Aquest doblet és el màxim a què pot aspirar un corredor de la meva categoria, l'objectiu de l'any que ve és revalidar-ho", confessa Baserba. Tot i aquestes dues fites, lamenta que "no he tingut ni una ajuda de cap federació ciclista, ni m'han donat les gràcies, no ho entenc. Encara que siguem iaios, haurien de tenir més consideració".

Durant l'any, s'entrena "a França, Puig Neulós, les Salines. Estem a una zona on no hi ha circuits de BTT, tot són pistes, el que hi ha més aprop és el de Vilanant, que un senyor va muntar fa un parell d'anys", conclou.

Els precedents de la corona que col·loca L'EMPORDÀ

Maverick acaba tercer de MotoGP, però aspirava al títol de campió

També en el món de les dues rodes, la intenció de Maverick Viñales era proclamar-se campió del Món de MotoGP per primera vegada a la seva història després de fitxar per la potent escuderia Yamaha Movistar. El pilot rosinc i palauenc venia de quedar 4t i 12è amb Suzuki i en el seu tercer any a la categoria reina volia entrar a l'olimp. Maverick, campió del Mundial de Moto3 el 2013, va iniciar aquest campionat com un coet, guanyant les dues primeres carreres de la temporada. Però la Yamaha va anar de més a menys i després d'imposar-se en el GP de França ja no guanyaria cap més de les tretze carreres restants. Aquest fet, combinat amb el despertar de Marc Márquez -campió d'enguany- i l'eclosió d'Andrea Dovizioso, el va portar a la tercera posició de la classificació general, una plaça amb la qual es va haver de conformar al final de temporada, al novembre.

La sensació ha acabat sent agredolça per a Maverick, ja que si bé ha firmat el seu millor registre, quedar descartat pel títol abans d'hora el va acabar resignant. En una categoria per sota, Moto2, el llançanenc Isaac Viñales va ser 22è.

La propera temporada, que començarà el 18 de març, el pilot alt-empordanès, que complirà 23 anys el 12 de gener, seguirà amb Yamaha, al costat de l'italià Valentino Rossi, amb l'objectiu, aquest cop sí, de proclamar-se campió del Món de MotoGP per primer cop.