Un total de 1.600 corredors i caminadors repartits en 198 equips participaran el pròxim cap de setmana en la cinquena edició de l'Oncotrail, la cursa solidària de 100 km organitzada per la Fundació Oncolliga Girona amb la col·laboració del Club Atlètic Palafrugell i l'Agrupació Excursionista Palafrugell. La xifra de participants ha superat un cop més totes les previsions de l'organització, fet que farà possible que enguany se superin amb escreix els 200.000 euros en donatius.

D'entre els equips participants de l'Alt Empordà hi ha Oncotrail Tramuntana, Skydive Empuriabrava, Gas Mountain, CE Jonquerenc, Tramuntanya de Llançà -per partida dobla-, Divesports i Fundació Salut Empordà, entre d'altres.

La procedència dels corredors és ben variada i a més de participants d'arreu de les comarques gironines aquest any n'hi haurà també de diverses poblacions de les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, a més de Mallorca, València, Madrid i Sevilla. També hi haurà equips formats per corredors de les comarques del Vallespir i el Rosselló, a la Catalunya Nord.

Una de les característiques que fan especial aquesta prova és que tota l'organització va a càrrec de voluntaris, més de 500, que s'hi impliquen en tots els àmbits: assistència en els avituallaments, servei de fisioteràpia, servei de podologia, assistència sanitària, forestals, etc... Gràcies a aquesta implicació, els diners recollits es poden destinar íntegrament a la millorar de les condicions de vida dels malalts de càncer i els seus familiars.

Una fórmula que funciona

Sota el lema Suma't al repte, Oncotrail torna a apostar per un itinerari circular amb sortida i arribada a Palafrugell, amb algun petit canvi en el recorregut respecte anys anteriors. El recorregut portarà els participants a passar per llocs emblemàtics i abruptes de la Costa Brava i les Gavarres. Els 198 equips que s'han inscrit a la prova hauran de cobrir els 100 km del recorregut en un temps màxim de 30 hores, passant per 10 punts de control i avituallament. La cursa no té caràcter competitiu i els participants la poden fer corrent o caminant, amb un únic requisit: que sempre hi hagi quatre integrants en marxa.

Els participants sortiran el dissabte 7 d'octubre a les 9 del matí de la plaça de Can Mario de Palafrugell i l'arribada dels primers corredors està prevista pel mateix dissabte cap a les 6 o les 7 de la tarda al Pavelló Poliesportiu 2 (zona IES Baix Empordà) de la mateixa població, si bé s'espera que hi hagi arribades al llarg de tota la nit i també durant el matí de diumenge. Al llarg del recorregut, els participants passaran per deu punts d'avituallament situats a la Platja de Castell, Llafranc, Puig Son Ric (Begur), Platja del Racó (Pals), Pals (pavelló municipal), Mas Serra, Camp de la Cadena, Fitor, Cruïlla de Calonge i Vall·llobrega.

Gairebé 400.000 euros en quatre anys

La finalitat de l'Oncotrail és recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. Per aquest motiu, per participar-hi cada equip ha de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import mínim de 1.000 euros. Els equips busquen patrocinadors i organitzen tota mena d'activitats benèfiques en els mesos i setmanes previs a la cursa per tal de reunir aquesta suma i, sovint, la donació que fan acaba superant els 1.000 euros.

L'augment d'equips participants any rera any ha anat acompanyada del conseqüent increment dels fons recaptats. En total, en les quatre primeres edicions (2013, 2014, 2015 i 2016) s'han recollit un total de 390.000 euros. Els diners es destinen principalment a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals d'administració no pot arribar, com ara la renovació de llits o butaques per a les sales de quimioteràpia, però també es dedica una part a la investigació de la malaltia dins de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona i una altra als serveis que la Fundació ofereix dins dels hospitals.

En aquesta cinquena edició, els organitzadors porten recollits més de 200.000 euros, però la plataforma on line a través de la qual es fan les donacions continuarà oberta encara unes quantes setmanes després de la cursa, per la qual cosa s'espera que aquesta xifra creixi encara més.