El lloretenc Jonathan Romeo no va poder superar la barrera de les sèries diumenge passat en la prova dels 3.000 obstacles. Una sel·lecció sempre perillosa en qualsevol competició i, en el cas d'un Mundial, de molt nivell i que avui hauran d'afrontar els altres dos representants gironins a Londres 2017: la banyolina Esther Guerrero en els 800 metres i el palamosí Adel Mechaal en els 1.500. Guerrero arriba en el millor moment de la seva carrera -va fer la seva millor marca el juny a Madrid (2:00.77)- i té un enorme gen competitiu. Però els 800 metres són una cursa cara i, tan sols per arribar a les semifinals de demà, avui haurà de tornar a córrer per sota d'aquests 2:01 com a mínim. Pel que fa a Adel Mechaal, el palamosí és una de les poques esperances de medalla de la delegació espanyola i tot el que no sigui superar avui les sèries i demà les semifials seria una decepció. La final de diumenge ja és una altra història. L'ara deixeble d'Antonio Serrano, amb qui s'entrena a Madrid, té una millor marcar de 3.34.70, però ningú dubta, començant per ell mateix, que a les seves cames té potencial per córrer més ràpidament en un 1.500 d'alt nivell. Mechaal competirà avui en la tercera sèrie dels 1.500 (21.49) i Guerrero, en la segona dels 800 (20.34). En els dos casos en directe per Teledeporte.

La primera a competir serà Esther Guerrero. La banyolina té un doble objectiu: intentar entrar a les semifinals de demà i, de passada, acostar-se una mica més a l'ambiciós objectiu que el seu tècnic, Joan Lleonart, té al cap per aquesta temporada: baixar dels dos minuts. Agafant com a referència els Jocs Olímpics de Rio, on Guerrero va meravellar tothom posant-se al capdavant de la seva sèrie fins que les favorites la van superar en els últims metres, hi ha una dada molt clara: a Rio la darrera atleta que va aconseguir un bitllet per a les semifinals va córrer amb dos minuts exactes. Avui no serà molt diferent. Esther Guerrero correrà en la segona sèrie i al davant tindrà rivals, i referències, de molt nivell, com la canadenca Melani Bishop, que ha corregut amb 1:57.01 aquest mateix any, la nord-americana Brenda Martínez (1:58. 43) i l'anglesa Shelayna Oskan-Clarke: 1:59.82.

Per la seva part, Adel Mechaal arriba optimista a Londres, on molts el veuen corrent la final d'un 1.500 on, sobre el paper, els kenyans Elijah Manangoi i Timothy Cheruiyot són els principals favorits amb Mechaal i la resta d'europeus, nord-americans i altres africans alguns esgraons per sota. Manangoi i Cheruiyot han corregut aquesta temporada per sota de 3:30. Un llindar que pocs poden creuar ara mateix, però en un mundial amb tres curses seguides -avui, les semifinals de demà i la final de diumenge- el resultat final acaba sent més obert que en un míting on els dos kenyans podrien comptar amb llebres per córrer a un ritme impossible per a la resta. «Estan corrent per sota de 3:30 i són els més forts. Després estem els europeus i la resta, caldrà lluitar», va dir Mechaal dilluns en una roda de premsa de la delegació espanyola en la que va deixar clar que «arribo, sens dubte, en un dels millors estats de forma de la meva vida. Ara cal rematar, però és un Mundial i, per tant, és complicat». Mechaal està convençut que pot córrer per sota de la seva marca, 3:34.70 a Huelva en una cursa on va anar molts metres corrent tot sol, i per tant prefereix uns 1.500 ràpids per anar eliminant rivals.

Avui, en la tercera sèrie, Mechaal es veurà les cares amb un dels dos kenyans, Timothy Cheruiyot, i també amb altres rivals de primer nivell com el norueg Ingrebrigtsen (3:32.48) o l'alemany Tesfafye, que té una marca personal per sota de 3:32.