L'atleta palamosí del New Balance, Adel Mechaal, ho ha tornat a fer. Si fins fa tres anys només Gregorio Rojo, el llunyà 1945, era l'únic atleta que havia aconseguit adjudicar-se el Campionat d'Espanya de 1.500 i 5.000 en una mateixa edició, Mechaal ahir va repetir la gesta que ja havia aconseguit el 2015 i, amb la victòria a la prova de 1.500 completava el doblet que havia començat a gestar dissabte amb la victòria al 5.000. Ambdues curses les va vèncer superant els actuals campions d'Espanya. Si dissabte creuava la línia d'arribada per davant d'Ilias Fifa, ahir ho feia superant Marc Alcalá.

A la cursa Mechaal no va voler entrar-hi des del tret inicial. Va voler veure per on anaven les coses i es va reservar a la cua del grup, com havia fet en la de 5.000. Conscient de la gran velocitat final d'altres aspirants, com David Bustos o el mateix Alcalá, Mechaal va optar per una tàctica d'acceleració progressiva i, després de la primera volta i mitja, a manca de 1.000 metres va començar a imprimir el seu ritme, augmentant-lo d'una manera constant, impedint que la resta d'atletes se sentissin còmodes seguint-lo i fent-los desistir de provar un canvi de ritme. Tal com ell reconeixia va provar de «castigar el màxim possible els meus rivals en l'últim 800» i la tàctica li va funcionar, permetent-se altre cop, com dissabte, el luxe de saludar la graderia abans de creuar la línia d'arribada, on va aturar el crono a 3:47.17.

Amb un somriure d'orella a orella es va presentar a la zona mixta, on va comentar que «tornar a repetir el doblet aconseguit el 2015 em deixa molt content, la veritat».

El palamosí ara està pendent de la resolució del TAS sobre si li aixeca o li manté la sanció que se li va imposar per no haver comparegut a tres controls antidopatge. Es preveu que en els propers dies s'anunciarà la resolució, del que depèn la presència de Mechaal al Mundial de Londres, pel qual té la mínima als 1.500 metres.

Qui sí que anirà a Londres és la banyolina Esther Guerrero. Ahir va consolidar-se com la millor atleta del moment als 800 metres llisos en l'àmbit estatal i va penjar-se el seu tercer campionat consecutiu a l'aire lliure (al que se n'hi ha de sumar tres més en pista coberta). Guerrero, que venia de fer dues curses en dues hores va dominar la seva prova en tot moment, fent un canvi de ritme que ningú va poder seguir en l'últim 400, mostrant-se molt superior a les seves rivals d'ahir i aturant el crono amb un temps de 2:03.60.

La banyolina, després de la prova comentava, exhultant, que «estic molt contenta amb aquest resultat» i afegia que «he volgut provar de fer l'últim 400 al màxim i quan he vist com anava he volgut gaudir al final de la cursa».

Qui també va aconseguir la medalla d'or en els campionats, va ser el palafrugellenc Miguel Alberto Blanco, en el llançament de martell que es va celebrar en la jornada de dissabte. Blanco, amb un millor llançament de 70,59, millor marca de la temporada, va superar Kevin Arreaga i Pedro Martín.

Medalla de bronze per a Jonathan Romeo en la prova dels 3.000 obstacles. El lloretenc va aconseguir aguantar el ritme amb Sebastian Martos, campió, al capdavant de la prova, encapçalant-la en moments i va tenir la recompensa de pujar al podi. Romeo, que va aturar el crono amb un temps de 8:31.35, la seva millor marca de la temporada, ara resta pendent de la decisió del tècnic per anar al Mundial de Londres, ja que té la mínima per poder participar-hi.

L'heptatleta de Mont-ras Tamara del Río va completar la seva participació en la cinquena posició final, amb un registre de 5.372 punts, la seva millor marca personal. En els 5.000 metres femenins, la vidrerenca Bàrbara Ramon va aconseguir acabar en desena posició del Campionat d'Espanya, amb un temps de 16:58.07.