A les portes de l'estiu, per al palamosí Jordi Condom és una satisfacció tornar a casa i comprovar l'estima de la seva gent cap a la seva persona. Divendres passat ell i la seva filla Martina, campiona de la Challenge Cross a la província de Lieja (Bèlgica), van ser premiats amb un trofeu a la XIII Gala de l'Esport palamosí i aquest divendres l'excapità i entrenador del degà, serà el pregoner de la Festa Major del seu poble. Aquests dies, Jordi Condom, els passa a la seva terra per desconnectar un xic després del debut històric a la Primera Divisió belga amb el KAS Eupen. «És un orgull i un honor aquest doble reconeixement perquè quan ets lluny de casa aquestes coses es valoren més», explica l'entrenador de l'Eupen, afegint que a quilòmetres de Palamós «es troba a faltar l'olor del mar o del romaní i la farigola».

Esportivament, Condom va confessar un cop acabada la Gala que «aquest any ha estat dur, però, molt exitós perquè hem mantingut la categoria». «L'any passat vam aconseguir pujar a Primera Divisió i arribar a la semifinal de la Copa, tot això, amb jugadors molt joves i inexperts, però alguns d'ells marxaran en breu a equips top d'Europa», diu el palamosí, que incicidia en el fet que «hem fet història perquè és la primera vegada que l'equip jugarà dues temporades seguides a Primera, també perquè hem arribat a una semifinal de la Copa i a disputar els play-off per jugar l'Europa League». El nivell de la Primera Divisió belga ha pujat molt i segons Condom ja « està considerada la sisena millor Lliga d'Europa i ha superat l'Eredivise d'Holanda; equips com el Genk, el Bruges o l'Anderlecht han arribat lluny a l'Europa League». El El KAS Eupen que dirigeix Jordi Condom es nodreix de joves talents emergents sorgits de l'Acadèmia Aspire amb seu a Qatar. Condom en destaca alguns dels que dirigeix i que en un futur proper poden aparèixer a l'aparador futbolístic mundial. El palamosí posa la lupa en «el nigerià Henry Onyekuru, pretès per equips espanyols, italians, francesos i anglesos». «Amb només 19 anyets ha marcat 22 gols a la Lliga belga i jugant a la banda, ens el treuen de les mans», explica el tècnic palamosí. Condom posa més noms de futures estrelles que triomfen a les seves ordres: «Un altre és Mamadou Sylla, exjugador de l' Espanyol, a qui hem traspassat al Gant i avui dia sona amb força el porter que tenim, Hendrik, que vam fitxar amb 22 anys i que ha estat citat per Robert Martínez per a la selecció de Bèlgica».

L'equip de Jordi Condom, gràcies a la relació amb Aspire és una autèntica mina de joves amb un futur prometedor, per això, com explica Condom «cada setmana ens demanen trenta o quaranta acreditacions de grans clubs europeus per venir a veure aquests jugadors». «L'Eupen és un club valent perquè donem l'oportunitat a jugadors molt joves que en d'altres clubs seria difícil que juguessin».

Integrat i adaptat als costums belgues, Jordi Condom encetarà el sisè any vivint en aquest municipi proper amb la frontera alemanya i ara per ara ni es planteja un canvi d'aires. «Trobo a faltar el clima, però m'han acollit de meravella, a Eupen parlen flamenc, francès i també es parla l'alemany (em costa molt, riu), són molt rics culturalment».

Tornar a l'Estat espanyol per dirigir un equip no entra en els plans de Condom, almenys de manera immediata, perquè a Eupen s'hi troba molt a gust: «Mai pots dir mai perquè en la vida dels entrenadors els resultats manen i a vegades has de buscar l'oportunitat on hi ha l'oferta», diu el palamosí, que reconeix que «l'experiència a Bèlgica i abans a l'Àfrica amb Aspire ha sigut molt enriquidora i tant de bo m'hagués aventurat a marxar abans».

Seguint sempre el Palamós

Parlar amb Jordi Condom i no mencionar el Palamós és imperdonable. No deixa de seguir l'actualitat del degà, encara que els quilòmetres i la feina li robin molt de temps: «Estic al dia del Palamós i tant! amb les xarxes socials tot és més fàcil». El proper pregoner de la Festa Major de Palamós diu que «esportivament ho he donat tot pel degà, han estat més de 25 anys aquí i quan acaba el diumenge el dit se'm dispara cap al Twitter per saber què ha fet el Palamós». Condom sap, per tant, de la no-continuïtat de Mármol a la banqueta baixempordanesa: «He parlat amb ell, en Joan és una persona jove, ambiciosa que ha fet una bona feina i estic segur que li espera una llarga carrera com a entrenador».

El cognom Condom no només triomfa a Bèlgica per la bona feina de l'excapità del Palamós, sinó, també pels èxits de la seva filla Martina, que, com el seu pare, va pujar a l'escenari del teatre La Gorga a recollir un guardó per haver quedat campiona a la Challenge Cross de la província de Lieja . «Si guanya, millor, sinó que li serveixi per aprendre valors», explica el seu pare. La Martina Condom, anteriorment practicava el tennis i la dansa, ha estrenat esport, l'atletisme, i en el seu primer any ja ha pujat a l'esglaó més alt del podi. El seu pare opina: «El que vull és que faci esport perquè a Bèlgica a les quatre és fosc i un caràcter fort es forja amb l'esport». Amb tot, Jordi Condom es mostra sorprès, i content, dels resultats esportiu de la seva filla. «No m'esperava que portés aquests gens, tot i que jo de petit també vaig fer atletisme la Martina està a un nivell altíssim, perquè fa marques pròpies d'edats més avançades».