La Fiscalia de Madrid ha presentat una denúncia contra el futbolista Cristiano Ronaldo al qual acusa de crear una estructura societària per defraudar 14,7 milions d'euros de manera «conscient i voluntària». En el seu escrit enviat als jutjats d'instrucció de Pozuelo d'Alarcón, el Ministeri Públic l'acusa de quatre delictes contra la Hisenda Pública comesos entre 2011 i 2014 i que suposen un frau tributari de 14.768.897 euros. Les quotes defraudades són d'1,39 milions el 2011, 1,66 el 2012, 3.20 el 2013 i de 8,50 a 2014.

La Fiscalia subratlla que Ronaldo s'hauria aprofitat d'una estructura societària creada el 2010 per ocultar al fisc les rendes generades a Espanya pels drets d'imatge, cosa que suposa un incompliment «voluntari i conscient» de les seves obligacions fiscals a Espanya. Es dona el cas que el Ministeri Públic cita en la seva denúncia la recent sentència del Tribunal Suprem que confirma la condemna a 21 mesos de presó per delicte fiscal que l'Audiència de Barcelona va imposar al futbolista del FC Barcelona Lionel Messi, per haver defraudat 4, 1 milions d'euros obtinguts de l'explotació dels seus drets d'imatge.

D'acord amb aquesta jurisprudència, la Fiscalia presenta aquesta denúncia per tal que siguin els tribunals els que dirimeixin la rellevància penal de la conducta de Cristiano Ronaldo. La denúncia, que es basa en l'informe remès a la Fiscalia per l'Agència Tributària (AEAT), recorda que el 2008 Ronaldo va conferir al seu agent un poder per signar un contracte de treball amb el Reial Madrid entre les temporades 2009/2010 i 2014/2015 i que va ser rubricat el 2009, de manera que és resident fiscal a Espanya des l'1 de gener de 2010

De fet, Ronaldo va optar «expressament», en data 11 de novembre de 2011, pel règim fiscal espanyol aplicable als treballadors desplaçats al territori espanyol, per la qual cosa hauria d'haver gravat el 2011 les seves rendes obtingudes en territori espanyol al tipus del 24% i al tipus del 24,75% en els tres exercicis posteriors. No obstant això, el Ministeri Públic apunta que un cop el Reial Madrid li va confirmar el 2008 les seves condicions de contracte «i amb la intenció d'obtenir un benefici fiscal il·lícit quan arribés a Espanya», va simular cedir els seus drets d'imatge a una societat anomenada Tollin Associates LTD, domiciliada a les Illes Verges Britàniques i de la qual era soci únic. Aquesta societat va cedir l'explotació dels drets d'imatge del futbolista a una altra societat situada a Irlanda amb el nom de Multisports & and Image Management LTD que, «efectivament», es va dedicar a la gestió i explotació dels drets d'imatge del futbolista sense que la societat ubicada a les Illes Verges Britàniques desenvolupés cap activitat.

Finalment la Fiscalia assenyala que Ronaldo no va incloure «voluntàriament» uns ingressos que Hisenda xifra en 28,4 milions d'euros per drets d'imatge a una altra societat a la qual ja havia cedit aquests drets entre 2015 i 2020 anomenada Adifore Finance LTD que només operava per territori espanyol.

Cristiano Ronaldo podria ser multat amb un mínim de 28 milions d'euros per presumptes delictes contra la Hisenda Pública. Els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) han advertit en un comunicat que el jugador portuguès «podria entrar a la presó pels quatre delictes fiscals» i ressalten que «la Fiscalia va presentar la denúncia abans del 30 de juny» per evitar que prescrigui penalment el presumpte delicte comès en l'IRNR de 2011. De fet el jugador del Reial Madrid podria arribar a ser condemnat a una pena d'entre dos i sis anys de presó pel seu frau a l'Agència Tributària.