l català Dani Pedrosa (Repsol Honda RC 213 V) ha sumat la seva segona millor classificació de la temporada en ser el més ràpid en els entrenaments oficials per al Gran Premi de Catalunya de MotoGP al circuit de Barcelona, per davant de Jorge Lorenzo (Ducati Desmosedici GP17) i l'italià Danilo Petrucci (Ducati Desmosedici GP17).

Marc Márquez (Repsol Honda RC 213 V), que havia dominat gairebé totes les sessions d'entrenaments lliures ha evidenciat dues vegades el que ja havia comentat en les seves declaracions, que roda al límit, i per aquest motiu ha acabat dues vegades per terra en la segona classificació i ha acabat optant per tornar caminant al seu taller.

Amb tot, Márquez ha aconseguit el quart millor temps a poc més de quatre dècimes de segon del seu company a l'equip Repsol Honda.

L'increment de la temperatura no li ha posat les coses fàcils als pilots de MotoGP, doncs a la nul·la adherència de l'asfalt del circuit de Barcelona s'ha unit a aquest calor, que ha provocat no poques circumstàncies de risc, amb algunes caigudes dignes de menció.

Se n'han anat en algun moment dels últims lliures per terra els espanyols de Repsol Honda Marc Márquez i Dani Pedrosa, a més d'Álvaro Bautista (Ducati Desmosedici GP16) i el britànic Bradley Smith (KTM RC 16), que no ha pogut disputar la primera classificació al produir-se una ferida en el dit petit de la mà esquerra.

Smith ha hagut de ser traslladat a un hospital de Barcelona per ser intervingut quirúrgicament de la lesió i serà baixa definitiva per al Gran Premi de Catalunya.

En la primera classificació també hi ha hagut moments rellevants, com la sortida de pista res més tornar a l'asfalt del seu taller l'italià Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1), mentre que el britànic Cal Crutchlow (Honda RC 213 V) se n'ha anat per terra i no ha tingut opció a lluitar per estar en la segona classificació, a la que han accedit l'alemany Jonas Folger (Yamaha YZR M 1) i Maverick Viñales (Yamaha YZR M 1).

Folger ha doblegat els dos pilots oficials de Yamaha, entre els que el pitjor parat ha estat Valentino Rossi, que ha acabat tercer aquesta classificació a quaranta mil·lèsimes de Viñales i per tant, tretzè per a la formació de sortida de la carrera catalana.

Ja en la segona classificació el primer líder ha estat Dani Pedrosa, que va rodar amb el seu Repsol Honda en 1:44.472, per davant de l'italià Andrea Dovizioso (Ducati Desmosedici GP17) i de Marc Márquez, que se'n va anar a terra al revolt tres mentre per davant d'ell Jorge Lorenzo (Ducati Desmosedici GP17) es va enfilar a la primera plaça amb un registre d'1:44.201.

Márquez ha tingut problemes per arrencar el seu Repsol Honda RC 213 V però al final ho ha aconseguit i ha pogut tornar al seu taller per reparar la moto i tornar a pista amb prou feines tres minuts més tard, quan Dani Pedrosa va tornar col·locar-se líder en detriment de Lorenzo i, a més, li ha donat les referències necessàries a Héctor Barberá (Ducati Desmosedici GP16) perquè després del seu rebuf es posés tercer.

Encara ha patit una nova caiguda Marc Márquez, després de la que definitivament ha desistit de continuar millorant i ha acabat classificat en la quarta posició, superat pel seu company d'equip Dani Pedrosa, el més ràpid de la segona classificació i també per les dues Ducati Desmosedici GP17 de l'espanyol Jorge Lorenzo i l'italià Danilo Petrucci.

La cinquena plaça ha estat per a Aleix Espargaró, qui sense problemes tècnics ni de cap tipus, va aconseguir col·locar la seva nova Aprilia RS-GP en una molt bona classificació per al Gran Premi de Catalunya, com també Héctor Barberá, al final sisè.

Maverick Viñales, que ha aconseguit el passi des de la primera classificació no ha millorat gaire el rendiment de la seva Yamaha YZR M 1, que serà la segona, en novena posició, per darrere de la de l'alemany Jonas Folger.

Álvaro Bautista (Ducati Demosedici GP16) ha arribat minvat després de la seva caiguda dels últims lliures i es va haver de conformar amb la desena posició, en tanto que Esteve "Tito" Rabat (Honda RC 213 V) i Pol Espargaro (KTM RC 16), s'han vist relegats a les últimes posicions de la primera classificació.