L'empresari Agustí Benedito, dues vegades aspirant a la presidència del Barcelona, a les eleccions del 2010 i 2015, acaba d'anunciar davant els mitjans que està preparant una moció de censura contra l'actual junta barcelonista, presidida per Josep Maria Bartomeu.

La idea en què es recolza Benedito és reunir el màxim d'adhesions possible perquè quan disposi d'entre 16.000 i 17.000 suports presentar la moció de censura, la data de la qual no està tancada, ja que l'impulsor d'aquesta iniciativa i el seu equip volen sondejar en el barcelonisme si aquesta vot contra la junta pot tenir o no èxit.

La dinàmica d'una moció de censura consisteix a presentar-la en el club i argumentar-la, després de la qual l'entitat està obligada, si l'accepta, a marcar un període de recollida de firmes, durant catorze dies hàbils.

L'estratègia de Benedito consisteix a presentar una campanya informativa davant els socis per sondejar si existeix un col·lectiu suficient per portar-la endavant. Per a això, a partir d'avui, l'excandidat a la presidència obrirà diverses plataformes en les xarxes socials perquè els socis manifestin la seva posició i, en el cas d'abonar la moció, lliurin les seves dades.

Si els impulsors reuneixen els 16.000 a 17.000 suports, presentaran oficialment la moció i posteriorment sol·licitaran novament als associats perquè signin la papereta que el Barça lliurarà per validar el suport de cada associat.

El fonament en què es recolza Benedito per impulsar aquesta moció de censura es recolza en els següents punts: perquè el Barcelona "està passant per la crisi institucional" dels últims 40 anys, pel "pacte vergonyós" en que el club va pactar amb la fiscalia acceptar una condemna per dos càrrecs per delicte fiscal "per salvar -se Bartomeu i Sandro Rosell" i per la incertesa que s'ha generat en el contracte de Neymar i la relació del Barça amb Qatar".

"La relació del Barça amb Qatar no s'explica sense la relació del 'trident de Qatar', que jo reuneixo en Javier Faus, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. Rosell està en el presó, Faus està fora del club i Bartomeu segueix en el club de president. Rosell i Bartomeu són dues cares de la mateixa moneda", ha assenyalat Benedito.

"Aquests últims anys han estat de la vergonya. Seguirem llegint aviat més coses que seguiran fent mal al Barça. Aquesta és la pitjor crisi institucional del FC Barcelona i que s'ha generat una pèrdua de confiança", ha afegit.

El vot de censura el regula l'article 55 dels estatuts del FC Barcelona, reformats el 2013. Perquè el vot de censura contra tota la junta o algun membre d'ella pugui votar-se, els impulsors han de recollir en 14 dies hàbils el suport del 15% dels socis amb dret a vot. En els estatuts del 2009, aquesta xifra era del 5%.

En el cas que una moció de censura es voti, s'han de donar dues circumstàncies perquè prosperi: que obtingui el vot de dos terços o més de votants i que voti com a mínim el 10% dels socis amb dret a vot.

En els últimes eleccions a Can Barça, a la presidència en l'estiu del 2015, hi va haver 109.637 socis amb dret al vot. El 15% és 16.500, una xifra semblant als suports que haurien de recollir els impulsors, encara que aquestes quantitats les ha d'actualitzar el FC Barcelona.