Luis Enrique Martínez va dirigir ahir a la nit el seu últim partit com a tècnic del F.C. Barcelona, després de tres temporades en les que ha aconseguit nou títols de tretze possibles i un 76% de victòries.

Després d'aconseguir la tercera Copa del Rei consecutiva al Vicente Calderón, després de guanyar al Deportivo Alabès (3-1), el tècnic asturià deixa el seu càrrec amb un palmarès envejable.

Marxa fent un ple en el torneig del KO, amb dos campionats de Lliga i un subcampionat disputat fins la darrera jornada al Madrid i una Lliga de Campions, als quals s'hi ha de sumar la Supercopa d'Espanya d'aquesta temporada i la Supercopa d'Europa i el Mundial de Clubs de l'anterior.

Luis Enrique s'ha endut la victòria en 137 dels 180 partits que ha dirigit, n'ha empatat 22 i ha patit 21 derrotes. El domini en aquests tres anys es reflecteix en els gols, ja que el Bará només n'ha encaixat 148, menys d'un per partit, però n'ha marcat 519, amb una mitjana de 2,88 per partit.

La primera temporada als comandaments del Barça va ser la més exitosa de Luis Enrique, en la qual va aconseguir el segon triplet en la història del Barça, amb uns números excel·lents (50 victòries en 60 partits, 94 punts en Lliga, ple de triomfs en Copa del Rei, dues derrotes a la Lliga de Campions i 175 gols a favor per 38 en contra).

El gran rendiment ofensiu del Barça es deu, en gran part, al trident format per Leo Messi, Neymar i Luis Suárez. Entre tots tres han sumat 363 gols les temporades de Luis Enrique, que suposa el 70% dels gols de l'equip, en els que destaquen els 249 anotats a la Lliga. Leo Messi ha estat la màxima referència del trident, recuperant el seu millor nivell amb Luis Enrique a la banqueta, aconseguint 153 gols en 158 partits, superant la mitjana de gols per partit a la Lliga i 0,93 a la Lliga de Campions.

Després d'anunciar la seva marxa fa mesos, Luis Enrique deixa el Barcelona amb el llistó molt alt per al seu successor en el càrrec. Demà el club confirmarà el fitxatge d'Ernesto Valverde després de la seva sortida de l'Athletic.