El Marca de l'Ham acabarà primer (títol i ascens directe a Segona Catalana) o segon (promoció) després que s'ho assegurés amb quatre jornades d'antelació, diumenge passat, amb la victòria davant el Sant Pere Pescador (1-0) i la derrota de l'Esplais a Monells (3-0). Els figuerencs són líders amb tres punts de marge i un partit pendent contra l'Empuriabrava-Castelló, previst per al 17 de maig a casa. Si les coses per als d'Edu Ortega es torcen i acaben segons, haurien de disputar-se l'ascens amb una promoció contra un rival del grup 17 (Porqueres, Sant Jaume de Llierca, Quart o Gironès-Sàbat).

El duel davant el Sant Pere es va decidir per una acció de Sergio Casanova en el minut 85, després d'aprofitar una erràtica sortida del porter Rubén Roca i gràcies a una aturada de mèrit a cada part del debutant Sergio Rodriguez a les botes de Jonas Fischbach i Alberto Jiménez. "El primer objectiu de la temporada està complert i ens dona una certa tranquil·litat", comentava Edu Ortega, l'entrenador figuerenc, després d'assolir el repte. "Calculadora? No l'he treta, des de fa dues jornades estem plantejant els partits com una final. Tenim tres punts de comodí i hem de mirar de confirmar el campionat, l'equip s'ho mereix", afegia un tècnic que ja sap que és pujar a Segona Catalana com a campió perquè ho va obtenir amb el Roses a la temporada 2013/14.

El Llançà, l'altre candidat

A l'espera del desenllaç final, com a mínim el Marca de l'Ham acabarà lluitant per pujar, un fet que se li va escapar al final de la temporada passada al camp del Cabanes, tot beneficiant el Palafrugell i el Roses. Aquest cop, només el Llançà pot prendre-li el títol. Tanmateix, els llançanencs ho tenen tot de cares per completar l'altra plaça de privilegi després de golejar el Torroella de Montgrí (4-1). Queden tres jornades per acabar i el conjunt de Jordi Boix s'assegurarà la promoció com a mínim si aquest diumenge (17 h) guanya a Bàscara i facin el que facin el Sant Pere Pescador i l'Esplais, els seus immediats perseguidors.

Pendents de Primera i Segona

Els campions dels tres grups gironins pugen a Segona directe, així com el millor sotscampió, una condició que ostenta el Caldes amb diferència. Així, el segon del grup 15 es jugarà l'altra plaça contra el del grup 17, però el perdedor també podria acabar ascendint. Per què això passi, el Girona B s'ha de salvar a Primera Catalana -té tres punts de coixí i d'aquesta manera cap gironí baixaria a Segona- i que el Bosc de Tosca, que tot apunta que acabarà segon de Segona, acabi pujant en la promoció cap a Primera.

Alabau passa de la banqueta a la gespa per ajudar el Viladamat

El Viladamat és antepenúltim i si la lliga acabés ara baixaria perquè és el pitjor 16è dels tres grups gironins, ja que té 31 punts i és superat per l'Atlètic Banyoles (32) i Salle Girona (33). Per intentar sortir de la cua, els viladamatencs han vist com l'entrenador, Marc Alabau, es calçava les botes dos anys després d'haver-se retirat. Alabau comparteix la direcció tècnica amb Xavi Carmona. La zona de descens està d'allò més comprimida ja que entre el Vilamalla, 13è, i el Cabanes, 18è i cuer, només hi ha quatre punts de diferència quan queden tres jornades.

La jornada

Marca de l'Ham-Sant Pere P. 1-0 (Sergio Casanova, 85')

Llançà-Torroella 4-1 (Eladio, 12'; Francesc Moñino, 15'; Adri Marín, 42'; Migue Martín, 58' / Xavi Gil, 28')

Monells-Esplais 3-0 (Oriol Bernà, 22'; Ramírez, 68'; Rock, 82')

Borrassà-Cabanes 2-4 (Adrián Manzano, 9'; jordi Linares, 90' / Txus Quintos, 17', 49' i 72'; Richard Ruiz, 54')

Agullana-Emp. Castelló 3-2 (P.P., 6'; Omar, 9'; Arnau, 48' / Víctor López, 16' i 88')

Vilabertran-Sant Miquel 3-2 (Marc Alforcea, 29'; Jaume Córdoba, 50'; Cesc Vidal, 64 / Adrián Sánchez, 61' i 89')

Cistella-Viladamat 0-1 (Cristian Llanas, 26')

Albons-Bisbalenc 0-1 (Arnau Ruiz, 89')

Vilamalla-Bàscara 5-3 (Adri Ceballos, 26', 53' i 89'; Balsera, 66'; Vinchy, 70' / Salom, 2'; Sergi Poch, 4'; Marc Alegrí, 33')