A la província només hi ha dues maratons: la Vies Verdes, amb sortida a Girona i arribada a Platja d'Aro que acumula 5 edicions, i la d'Empúries, que arriba a la 14a. Els 42 km en terreny urbà que seguirà tenint la prova reina de l'Escala, aquest diumenge dia 30 d'abril (8.30 hores), es complementarà amb els circuits de 21 i de 10 km. Es calcula que en total hi prendran part 1.700 corredors, una xifra similar a la dels darrers anys, i s'espera que el temps acompanyi, ja que en l'edició anterior la tramuntana va obligar a suspendre la prova de 42 km. Enguany, s'inclourà un acte simbòlic de record a l'arribada de la Flama Olímpica de 1992.

El recorregut tornarà a ser ­igual, en asfalt, tot aprofitant al màxim la façana litoral de l'Escala, des de la costa d'Empúries fins al port. Aquest cop, la mitja marató tornarà a formar part del Campionat de Catalunya i el dia abans, el dissabte dia 29 (16 hores), serà el torn per quart cop de les curses infantils amb recorreguts per a corredors de 7 a 14 anys i amb proves que van dels 800 a l'1,8 km a Sant Martí d'Empúries.

Durant el mateix dissabte, hi haurà la Fira del Corredor en el pavelló (d'11 a 13 h i de 16 a 20 h), on a més de poder recollir els dorsals hi haurà una degustació d'anxoves per als participants (17 h).

El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries de l'Escala va ser l'escenari, el dimecres passat, de la presentació d'aquesta edició de la marató, organitzada pel Patronat Municipal d'Esports amb el suport de la Federació Catalana d'Atletisme. L'acte va comptar amb l'alcalde de l'Escala i el regidor d'Esports, Víctor Puga i Josep Bofill; la directora del MAC-Empúries, Marta Santos; el director territorial d'Esports de la Generalitat, Pep Pujols, i el diputat d'Esports de la Diputació de Girona, Carles Salgas.

La marató número 100 per al gironí Avellana

El director territorial d'Esports de la Generalitat, Pep Pujols, va anunciar durant la presentació de la Marató d'Empúries que el gironí Xavier Avellana, president del Club Atletisme Girona, correrà la seva marató número 100 aquest diumenge a l'Escala. Avellana va presentar, ara fa quatre anys a l'Escala mateix, el llibre Empúries recordant Filípides, on relatava les vivències de les 75 maratons en què havia participat fins aquell moment.

Una categoria per als corredors minimalistes a l'edició del 2018

Cada cop és més freqüent veure corredors descalços o en sandàlies en les curses i a la Marató d'Empúries no serà cap excepció. En aquesta edició, és prevista la participació de l'escalenc Pau d'Armengol i del castelloní Ismael Terrón, però no es descarta que se n'hi afegeixin tres o quatre més entre les tres proves. Els organitzadors estan meditant incloure una categoria amb trofeus per als corredors de l'estil minimalista en l'edició del 2018.

Radsma, vigent campiona catalana júnior, amb la torxa

El traçat que els participants faran pel mig de l'antiga ciutat grega, prèvia a la sortida de la Marató d'Empúries, serà encapçalada per l'atleta escalenca Àfrica Radsma, que portarà la torxa que es va utilitzar fa 25 anys, quan la Flama Olímpica va desembarcar a Empúries, el 13 de juny, camí de Barcelona, seu dels Jocs. Radsma té 18 anys, entrena en el CA Ventalló, competeix en el Lleida UA i és la vigent campiona catalana júnior en 60 metres tanques.

Declaracions

Víctor Puga, alcalde de l'Escala: "El valor d'aquesta Marató és, a part de l'aspecte esportiu, la vinculació del patrimoni i la mar d'Empúries. Ha agafat una dimensió extraordinària"

Josep Bofill, regidor d'Esports de l'Escala: "És una prova consolidada i coneguda per tothom. El recorregut és el mateix, passant per les ruïnes, zona del passeig, càmpings, nucli urbà... es pot veure tot el litoral de la costa escalenca. Inscripcions? Voregen les 1.700, com en edicions anteriors. Volem homenatjar els 25 anys de la Flama Olímpica amb una sortida simbòlica amb un atleta conegut"

"El format serà el mateix; el dissabte hi haurà les curses infantils, la fira del corredor i degustació d'anxoves; i el diumenge les curses de 10 km, que es pot fer corrent o caminant, la de 21 km, que forma part del Campionat de Catalunya, i la Marató"

Pep Pujols, director territorial d'Esports de la Generalitat: "Aquest és un entorn únic, la Marató d'Empúries cada any se supera i tècnicament segueix funcionant. La part de promoció atlètica és importantíssima"

Carles Salgas, diputat d'Esports de la Diputació de Girona: "Poques proves com aquesta hi ha a les comarques gironines. L'entorn és privilegiat, únic i ho fa atractiu"

Marta Santos, directora del MAC-Empúries: "És un plaer que hi hagi la Marató d'Empúries, el recorregut per les ruïnes li dona la nota diferencial i la fa atractiva"