Amb l'inici de la temporada premonsònica, la serralada de l'Himàlaia es converteix en un bullidor d'alpinistes que busquen conquistar els cims més alts del món, entre els quals aquest any destaquen els catalans Oscar Cadiach i Ferran Latorre, que intentaran entrar en el selecte club dels catorze vuitmils sense oxigen artificial.

A Latorre, de 46 anys, només li falta l'Everest, cap a on marxa demà, i a Cadiach, de 64, el Broad Peak (8.051 metres), un colós que buscarà conquistar al juny.

Tots dos aspiren a convertir-se en el primer català a aconseguir una gesta que, fins avui, només han aconseguit 15 alpinistes a tot el món. Una pugna respectuosa que viuen amb naturalitat i sense pressió.

"Hi ha un respecte mutu. El destí ens ha posat en el mateix moment per aconseguir el mateix objectiu. Jo el vull viure de manera sana. Això no és el futbol i el planeta terra seguirà girant", apunta Ferran Latorre en una entrevista concedida a Efe poc abans d'emprendre el viatge cap a Kàtmandu (Nepal).

Una opinió molt similar a la de Cadiach, qui apunta a Efe que el seu objectiu no és un altre que poder "ser feliç" pujant el cim: "Aspiro a fer la muntanya i aquest és el meu repte: afrontar la muntanya. No es tracta d'una competició".

No és la primera vegada que tots dos alpinistes s'enfronten a aquests colossos. El 2012, Latorre es va quedar a uns 500 metres del cim de l'Everest, que va atacar des del camp base avançat de la cara nord. Al Camp 3 (8.300 metres) va decidir renunciar al seu somni per assistir un xerpa d'una altra expedició amb problemes de salut.

En aquesta ocasió, Latorre ha elegit la ruta clàssica del vessant nepalès i seguirà els passos de Tenzing Norgay i Sir Edmund Hillary, els primers escaladors que van posar els peus al cim de l'Everest, el 29 de maig de 1953.

La mateixa ruta que van traçar Reinhold Messner i Peter Habeler per completar la primera ascensió sense oxigen artificial al sostre del món, el 1978.

"He entrenat una mica menys del que hauria volgut perquè portar a terme aquest projecte endavant ens ha costat esforç amb els patrocinis, però sí que he aconseguit entrenar una mica més per comparació a altres ocasions, he cuidat més l'alimentació. Jo crec que arribo en millor forma que altres vegades i espero que això sigui una de les claus que em permeti pujar", analitza Latorre, que compta amb el suport de CaixaBank per conquistar l'última etapa del seu viatge.

Cadiach també va haver d'aparcar el Broad Peak fins a tres vegades, l'última d'elles el passat 2016, quan el mal temps el va obligar a cancel·lar l'intent de coronar l'últim 8.000 que li falta.

L'intent frustrat més dolorós va ser, no obstant això, el 2014 quan es va quedar a pocs metres dels 8.051 del dotzè cim més alt del món, ja que un dels membres de l'expedició patia congelacions.

"El primer són les persones", recorda Cadiach, Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya el 2016, que pot fer possible el seu repte gràcies al suport de la ciutat de Tarragona, la Val d'Aran, la Vall de Boí i una campanya de 'crowdfunding'.

Amb aquesta última acció, Cadiach es compromet a ajudar la gent que li doni suport "acompanyant-los a complir els seus somnis" realitzant ascensions de muntanyes mítiques com el Cervin o l'Aconcagua.

Entre el material que prepara per a l'expedició al Broad Peak, l'alpinista català portarà una samarreta signada pel capità del Barcelona, Andrés Iniesta, que el club blaugrana li va lliurar després d'una xerrada a jugadors de les categories inferiors.

"Els vaig parlar sobre els fracassos. Se n'aprèn molt. Vaig tenir un regal generós d'un símbol del Barcelona i de la selecció espanyola. Si puc, la portaré", explica.

El primer 8.000 que Cadiach va conquistar va ser el Nanga Parbat (8.125 metres). Era el 1984 i Ferran Latorre era un adolescent que als 13 anys s'havia aficionat al muntanyisme ascendint la Punta Alta, un cim del Pirineu d'una mica més de 3.000 metres que tornarà a pujar si aconsegueix posar els peus al sostre del món.

Promet fer-ho al costat dels companys de classe i el professor, que el van acompanyar en aquella expedició. Després es prendrà un respir al mediterrani, potser a Cadaqués (Alt Empordà), per desconnectar i pensar en nous reptes encara sense definir. Cadiach, de la seva banda, es mostra convençut que sortiran altres projectes relacionats amb la seva passió, la muntanya. "Seguirem", conclou.