Aritz Aduriz, autor dels dos gols de l'Athletic Club davant l'Espanyol a San Mamés (2-0), va accelerar l'esprint de l'Athletic en les últimes jornades cap a la zona europea. L'ariet internacional espanyol va obrir el marcador transformant a l'estil Panenka, pel centre i amb un llançament gairebé ras, un claríssim penal de Víctor Sánchez a Iker Muniain; i el va tancar amb una rematada a un toc amb el peu esquerre rematant una gran centrada de Beñat Etxebarria. I encara va poder marcar un tercer gol Aduriz, que va superar Julen Guerrero com a golejador en Lliga de l'Athletic, en la rematada a una pilota que li va caure a l'àrea petita per un mal rebuig visitant, però la intervenció de Diego López, felina, va enviar l'esfèric al travesser. A l'Espanyol aquesta derrota gairebé l'elimina de la batalla europea en què esperava ficar-se.

Amb l'Athletic una mica despistat a darrere, els primers minuts van ser els millors de l'Espanyol i un parell de cops de cap d'Aduriz i Diego Reyes van amenaçar d'obrir el marcador. Passat el quart d'hora, Víctor Sánchez va fer caure Muniain dins l'àrea. Un claríssim penal que va encarrilar el xoc per als locals. Al minut 37, Aduriz va rematar a un toc amb l'esquerra una bona centrada de Beñat i va posar el partit clarament del costat dels locals.

El partit estava gairebé impossible per a l'Espanyol i Quique va deixar al descans els seus dos jugadors del planter a la banqueta per intentar la remuntada amb els més experimentats Hernán Pérez i Jurado. No van donar gaires fruits aquests canvis al tècnic madrileny, ja que el seu equip va seguir dominat a l'inici de la segona meitat i no va ser capaç d'acostar-se a l'àrea rival. L'aclaparador domini bilbaí només es va traduir en un xut de De Marcos gairebé sense angle que va obligar Diego López a fer una gran aturada.