El Grifeu de Llançà ha vist com amb només tres anys portava dues germanes en el Campionat d'Espanya mini de bàsquet, un fet excepcional en els temps actuals a la comarca. Laia Baus, que aquest divendres complirà 12 anys, formarà part de l'expedició de la selecció catalana que pugnarà per la medalla d'or de l'Estatal des d'aquest dissabte dia 8 fins al dimecres que ve 12 d'abril a San Fernando (Cadis).

A Can Baus ja saben de què va la cosa, perquè el 2014 hi va anar la germana gran, Aina Baus, ara a les files del cadet de l'Uni Girona-GEiEG i en aquell moment també vestint els colors del Grifeu. Si Laia i Aina Baus han arribat fins aquí és, sobretot, per la influència del seu pare Fidel, sempre vinculat com a jugador i entrenador del Grifeu.

Actualment, juntament amb Sònia Parrot, dirigeix la seva filla petita en el mini vermell dels llançanencs i al març passat va ser l'entrenador de la selecció gironina preinfantil masculina que va jugar un torneig a Torrefarrera (Lleida).

Laia Baus va començar a jugar a bàsquet amb sis anys, "perquè em van dir que havia de fer algun esport i vaig triar el bàsquet perquè ho feia l'Aina". Estudia sisè de primària a l'escola Pompeu Fabra de Llançà i comparteix aula precisament amb amigues que, alhora, són companyes seves en el mini vermell. El seus entrenaments es divideixen entre el dimarts, amb el Programa de Detecció i Perfeccionament de la FCBQ (PDP), i els dijous i els divendres amb el Grifeu.

"Hem d'anar a per totes"

La llançanenca, que combina la posició de base i amb la d'aler, comenta que "l'Aina m'ha dit que el Campionat d'Espanya és una experiència inoblidable on coneixes molta gent i millores, perquè hi ha molta competència. Que ella hi hagi anat, m'ajuda".

En aquella ocasió, l'Aina es va proclamar campiona i ho va tornar a ser fa un any en categoria infantil. Mentre l'Aina va anar a Cadis ara fa tres anys com a única representant gironina, en aquest cas la Laia compartirà territori amb Irina Xargay (GEiEG), cosina de la destacada jugadora Marta Xargay, ara a les files del Praga.

El combinat català parteix sempre com un dels favorits en aquests torneigs, però la llançanenca vol restar pressió:"Diuen que hi ha molta competència i que hem d'anar a totes".