En les primeres edicions de la cursa dels 10 Km de Girona, Esports Parra comptava amb el suport de grans marques de material esportiva que portaven a competir atletes de primer nivell. Alberto Juzdado va guanyar el 2002, el kenià John Korir un parell d'anys abans i Jacqueline Martín el 2001... D'aquells primers anys també hi destaca la victòria del gironí Pere Arco o de la txeca Vendula Frintova que, amb 34.14, va tenir el record en categoria fins que, ara fa un parell d'anys, el va destrossar l'anglesa, però «ja molt gironina» apunta Antonio Parra, Jess Martin-Andrews amb 33.51. «Aquells primers anys estaven molt bé, però, des de que no poden venir atletes de primer nivell, a mi em fa il·lusió que guanyi gent d'aquí a Girona, però sobretot el que volem és que el miler de persones que vinguin a córrer la cursa dels 10 quilòmetres o els prop de milers comptant també la de 5 i les infantils», va explicar ahir Parra, gerent de la botiga que, conjuntament amb la Salle Girona, organitza diumenge la vintena edició dels «10 Km de Girona».

Antonio Parra i Quim Mataró, director del centre escolar, varen presentar una prova que, al llarg d'aquestes dues dècades, ha anat incrementant el seu caràcter popular. «Volem que els corredors que vinguin a la cursa se sentin tan ben tractats com la gent que es va comprar unes sabatilles a la botiga», va dir Parra que va destacar la «força» que ha agafat la cursa des de la unió amb La Salle.

La cursa mantindrà el seu recorregut habitual pel centre de la ciutat, incloent-hi el Barri Vell; i que enguany tindrà com a grans novetats un servei de guarderia al pati de l'escola (a un cost de 2 euros que aniran a parar a la fundació Comtal); i la possibilitat de fer seguiment per streaming de la cursa tant al bloc d'Esports Parra com en unes pantalles situades a l'aparador de botiga just a la línia de sortida i arribada de la cursa. Hi haurà quatre càmeres seguint la cursa per agafar imatges per fer aquest streaming.

La cursa de 10 quilòmetres començarà a un quart d'onze del matí i, abans, es disputaran la de 5 (9.30) i les de les diferents categories infantils (9.00). Els organitzadors preveuen que la cursa dels 10 quilòmetres torni a superar el miler de participants i, afegint aquí la cursa de 5 i les infantils, s'arribarà al voltant dels dos milers d'atletes corrents pels carrers de Girona.

En el palmarès dels 10 Km de Girona, un cop desaparegut els atletes professionals que portaven les marques en els primers anys, hi han passat a figurar els grans noms de l'atletisme gironí. Així, per exemple, Adel Mechaal va guanyar tres anys seguits (entre el 2011 i el 2013); Jaume Quintana, Josep Lluís Blanco, Hamid Kabouri, Elena Fonalleras o l'atleta de Sant Celoni Louise Brown. Sense comptar els anys 2004 i 2007, per les obres el recorregut era més curt, els rècords són de Víctor Morente (29.28 el 2003) i Jess Martin-Andrews fa dos anys amb 33.51.