Alejandro Valverde es va convertir en el líder de la Volta a Catalunya i es postula com a màxim candidat per emportar-se la ronda catalana, després que el Movistar s'imposés amb claredat en la contrarellotge per equips disputada al Pla de l'Estany amb sortida i arribada a Banyoles. En uns emocionants últims metres, el Movistar va derrotar tots els seus rivals després de completar els 41,3 quilòmetres del recorregut marcant un temps en la línia de meta de 48:55 minuts, superant per només 2 segons el BMC de Tejay Van Garderen i Samuel Sánchez, queva acabar en segona posició.De la seva banda, l'Sky del britànic Chris Froome i el Trek Segafredo d'Alberto Contador van acabar tercer i quart, respectivament, quedant-se a 46 segons i a 1 minut i 15 segons de l'equip espanyol, un desavantatge difícil de reduir en les dues etapes de muntanya a La Molina,avui i a Lo Port (Tarragona), divendres.

La classificació general definitiva, no obstant això, va quedar en suspens. En un primer moment, José Joaquín Rojas (Movistar) s'havia situat com a líder provisional de la Volta amb el mateix temps que Valverde, però amb una millor posició de Rojas pel resultat aconseguit a la primera etapa. No obstant això, després de revisar les imatges de vídeo, els jutges de l'UCI varen determinar que al llarg del recorregut Rojas havia ajudat a impulsar els seus companys Andrei Amador, dues vegades, i Nelson Oliveira, una. Per això, Rojas va ser penalitzat amb tres minuts, mentre que Amador i Oliveira van ser castigats amb dos minuts i un minut, respectivament. Rojas és un gran especialista contra el cronòmetre i els seus relleus van ser claus en la victporia d'ahir del Movistar.

En qualsevol cas, el canvi no va alterar les opcions en la general de Valverde, que ho té tot a favor seu per sumar la que seria la seva segona Volta després de l'aconseguida el 2009.

Alberto Contador i el tres vegades campió del Tour de França Chris Froome hauran d'atacar en alguna de les dues etapes de muntanya amb final en alt, a La Molina i aLo Port si volen tenir opcions per al triomf final.Un objectiu complicat si es té en compte que, abans d'introduir la contrarellotge per equips, la Volta sempre s'havia decidit per pocs segons a Barcelona.

Avui els corredors hauran de superar una etapa llarga de 188,3 quilòmetres amb inici a nivell del mar (Mataró) i final a La Molina, situada a 1.700 metres d'altura. Una jornada en la qual es poden produir moviments, especialment dels noms propis del pilot, que buscaran discutir el domini mostrat ahir pel Movistar.