A Can Boix, un restaurant de Vilamarí, tenen en la seva carta un filet amb ratafia batejat amb el nom de Filet a l'estil David Millar. I és que l'exciclista escocès -guanyador de quatre etapes al Tour de França i ara reconvertit a escriptor, comentarista televisiu i productor de documentals- viu a tocar d'aquesta petita localitat del Pla de l'Estany i és un client habitual de la cuina de Can Boix. Unes carreteres, les del Pla de l'Estany, on avui Millar no serà l'únic punt d'enllaç amb el ciclisme d'elit i, de passada, amb la ronda francesa. Fins a set dels nou primers classificats en la classificació general del darrer Tour estaran entre els protagonistes de la segona etapa de la Volta a Catalunya que, en format de contrarellotge per equips, una de les modalitats més espectaculars i poc habituals de veure en el ciclisme d'elit actual, que es disputa avui de manera íntegra pel Pla de l'Estany, amb sortida i arribada a l'Avinguda Països Catalans de Banyoles, i passos per Porqueres, Orfes, Vilavenut, Melianta...

Un atractiu recorregut de poc més de quaranta quilòmetres a tocar del perímetre de l'estany en el primer gran duel de la temporada entre els noms que, d'aquí a poc més de tres mesos, estan cridats a jugar-se el proper Tour: Chris Froome, Alberto Contador, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Dan Martin, Adam Yates, Tejay Van Garderen, Steven Kruiswijk, Geraint Thomas Ilnur Zakarin... Amb l'excepció del colombià Nairo Quintana, que racionalitza molt el seu calendari perquè aquest vol doblar en Giro i Tour, la gran majoria de les principals figures internacionals seran avui per les carreteres del Pla de l'Estany. 41 quilòmetres contra el rellotge en els quals, cap equip, especialment els dels corredors que aspiren a la victòria en aquesta Volta Catalunya, es poden reservar. Tradicionalment, la Volta es decideix en les etapes de muntanya - enguany la de demà amb final a La Molina i la de divendres a Lo Port (Tortosa) -, però, aquest cop, tots els favorits recelen del que pugui passar avui a Banyoles. «És potser l'etapa més important, avui es tracta de posar les cames a punt per demà a la contrarellotge per equips», assegurava ahir Alberto Contador abans de la primera etapa, amb final a Calella, que va guanyar a l'esprint l'italià Davide Cimolai sense que hi hagués diferències de temps. «És llarga, complicada i tècnica. Ho té tot. Crec que entre els primers de la general les diferències seran molt escasses, però estic convençut que el que passi marcarà moltíssim la classificació final», deia un dels altres dels grans noms d'aquesta Volta a Catalunya, Alejandro Valverde; mentre que un dels grans veterans del pilot, l'asturià Samuel Sánchez, definia la cita d'avui al Pla de l'Estany com «un recorregut més complicat, ràpid, difícil, perillós i tècnic». I és que l'equip de Sánchez, el BMC, és un dels clars candidats a la victòria, amb grans especialistes contra el cronòmetre com Rohan Dennis. Un australià que, com tants altres participants en aquest Volta, coneix bé les carreteres per on passarà la crono, atès que va viure un temps a Girona, quan corria pel Garmin.

El primer equip que sortirà avui serà el Caja Rural, a les 14:53, mentre que l'últim serà el Quick Step que lidera l'irlandès amb domicili a Girona Dan Martin, guanyador de la Volta el 2013 i que arriba a prova després d'haver acabat tercer a la general de la París-Niça rere Rigoberto Uran i Alberto Contador. Entre el Caja Rural i el Quick Step, la resta d'equips. Alguns, com el Trek d'Alberto Contador, el Cannondale de Talansky o el mateix BMC de Samu Sánchez, Van Garderen i Rohan Dennis sortiran aviat. L'Sky de Froome sortirà en el lloc quinze, de vint-i-cinc, i el Movistar de Valverde, el penúltim just abans que el Quick Step de Dan Martin.