El Deportivo va apagar l'eufòria del Barcelona (2-1), al qual va baixar a la terra després de la seva èpica remuntada a la Lliga de Campions davant el Paris Saint-Germain amb una victòria molt treballada i forjada a pilota parada, en dos serveis de cantonada, un a cada període. Els blaugrana havien signat un ple de victòries en les seves últimes cinc visites a l'estadi de Riazor, amb gairebé cinc gols de mitjana per partit, però aquesta vegada es van trobar amb una feroç resistència dels gallecs i es van estavellar amb Lux en les (poques) oportunitats clares que van tenir.

El Barcelona no perdia a la Lliga des de l'octubre, quan va caure en l'altre camp gallec de Primera Divisió, Balaídos, davant del Celta, i la remuntada que el va portar al primer lloc de la classificació (amb un partit més que el Reial Madrid) es va veure interrompuda a Riazor, on el seu rival, el Deportivo, va fer un pas importantíssim cap a la permanència. De moment l'arribada de Pepe Mel a la banqueta ha estat un bon revulsiu per a l'equip de La Corunya.

En el retorn de l'equip blaugrana a la Lliga, l'heroi de l'històric partit davant el Paris Saint Germain a la Lliga de Campions, Sergi Roberto, va ser un dels cinc canvis que va introduir Luis Enrique, que no va comptar ni amb Neymar ni Rafinha. El Deportivo va sortir també amb novetats a l'onze per les baixes de Florin Andone, Pedro Mosquera i Sidnei, i pel descans de Luisinho i Çolak després d'una setmana molt exigent per als blanc-i-blaus, que el dia de la gesta del Barcelona davant el PSG van empatar amb el Betis a Riazor en un duel de lliga endarrerit.

El Barcelona va apostar per un 3-3-4 en atac, amb Messi i Luis Suárez com a referències ofensives, que es va convertir en un 4-4-2 quan li va tocar defensar. Els locals van respondre ajuntant línies i amb gran esforç físic. Pepe Mel, que es manté invicte com a tècnic del Deportivo, va situar Carles Gil al mig del camp pendent tant de crear com de fixar la marca sobre Sergio Busquets i va donar la titularitat a Álex Bergantiños, per primera vegada a la Lliga aquesta temporada.

El Barcelona, poc inspirat, es va encallar en la zona de tres quarts d'atac, on el Deportivo va aixecar un mur de contenció a prova de filtracions. Els locals gairebé no van poder controlar la pilota, però la primera vegada que van sortir de la cova van ser capaços d'amenaçar Ter Stegen amb un xut de Joselu. Els locals van anar guanyant metres a poc a poc i això va permetre al Barcelona rondar l'àrea de Germán Lux, que es va mostrar segur quan li va tocar intervenir per aturar l'única rematada dels de Luis Enrique al primer període, un cop de cap de Luis Suárez en una falta que va llançar Messi.

Pas endavant local

El Deportivo va fer un pas endavant en els últims minuts abans del descans, quan Joselu va tornar a aparèixer en escena per obligar Ter Stegen a treure una mà i rebutjar a córner. En aquesta acció des de la cantonada va néixer el primer gol del partit. Ni Javier Mascherano ni el porter alemany van poder treure la pilota de l'àrea petita i Joselu, exdavanter del Reial Madrid, va recollir l'esfèrica per donar un avantatge mínim als gallecs. El Barcelona va tractar de tornar el cop al Deportivo abans del pas per vestidors, però li va faltar l'encert que sí que va tenir en el retorn a la gespa.

Als jugadors de Luis Enrique els van ser suficients 58 segons per elaborar un atac llarg que va acabar amb la resistència local quan la pilota, després d'una centrada de Denis Suárez i un intent de rematada d'André Gomes, va arribar a Luis Suárez, que va recollir el rebuig i va batre Lux.

Lluny d'acovardir-se, el Deportivo va créixer en la parcel·la ofensiva i va acceptar un partit d'anada i tornada amb el Barcelona. Messi i Denis Suárez van replicar per als de Luis Enrique, que va substituir André Gomes i Arda Turan per refrescar l'onze amb Rakitic i Iniesta i convertir el partit en gairebé un monòleg blaugrana en els vint últims minuts, al qual els deportivistes van respondre a la contra i a pilota parada.

Ter Stegen va evitar un gol d'Arribas en un servei de córner i el guió del partit reservava un paper protagonista per al que fins llavors havia estat gairebé un actor de repartiment per als locals, Álex Bergantiños, que ja la temporada passada havia vist porta al Camp Nou (2-2) i que va marcar el segon dels corunyesos, de cap, després d'un servei de córner, un 2-1 al qual els blaugrana no van trobar remei.