El Barcelona ha sumat una victòria pràctica contra l'Atlètic de Madrid (1-2), primer supervivent amb un exercici de resistència i després amb dos cops en atac, els dos amb una mica de fortuna i l'últim de l'argentí Lionel Messi per desfer l'empat i insistir en la lluita pel títol de la Lliga.

Massa càstig per al conjunt blanc-i-vermell, que ha proposat molt i que s'ha quedat sense res a l'hora que s'allunya dels seus objectius; també molt premi per a l'equip blaugrana, que encara espera el seu millor nivell, però que, fins aleshores, ha guanyat al Vicente Calderón, d'on ha sortit esgotat però indemne i amb els tres punts.

L'Atlètic no tem ningú. Ni el Barcelona, el "millor equip del món", en paraules de Simeone, i al qual ha esborrar del terreny de joc tota la primera mitja hora, devorat per empenta, per ambició, per pressió, per col·locació i també per futbol, amb un Gabi descomunal en tot, en cada aspecte del joc, omnipresent i insuperable per a un equip blaugrana superat davant tanta exigència.

No hi ha hagut rastre en mitja hora del Barcelona, desfigurat quan el partit ha entrar en joc. No ho ha tingut clar en la sortida de pilota, aclaparat pel seu adversari, ni en la transició cap a l'atac. Sí quan ha vist l'opció de contraatac, molt poques vegades, però llavors sí que ha aparegut Messi, llavors sí que ha connectar Neymar i llavors sí que ha espantat.

I llavors ja havien passat 30 minuts d'incontestable domini de l'equip blanc-i-vermell, gairebé sempre en camp contrari, amb tot el pla molt mesurat, quan havia de pressionar, a qui podia deixar sortir amb la pilota i a qui no, a Piqué, sempre amb Saúl a l'aguait... Mitja hora potent, aclaparador per moments, però sense gol.

Unes vegades per les intervencions de Ter Stegen, que ha volat cap a un tret de Griezmann i que ha estat oportú unes quantes ocasions per frustrar la passada final; una altra per l'aparició vital d'Umtiti i unes quantes més perquè a l'Atlètic li ha faltar l'últim plus a l'àrea, el que separa el gol d'un rebuig o d'un robatori de pilota.

No ha existit el Barcelona... fins aleshores, fins que Messi ha agafat una pilota a mig camp i ha combinat amb Neymar per provar per primera vegada Jan Oblak, de tornada a l'onze 75 dies després de la seva lesió. La pilota ha acabat en gol, invalidat des de dos rebutjos abans per una falta de Luis Suárez sobre el porter eslovè.

Després ha disparat alt l'uruguaià, en un altre contraatac; després ha volat Oblak per repel·lir un llançament de falta de Messi i més tard ha estat un cop de cap de Piqué; senyals de vida d'un Barcelona que no la tenia instants abans, que tot i sense jugar bé, sense reconèixer-se a si mateix, és capaç d'inventar ocasions de molt poc, gairebé del no-res.

Concretament de Messi, que ha creat amb un passada perfecte i ha fallat Luis Suárez tot just reprendre l'acció a la segona part, amb la resposta immediata de Saúl, com a passador, i Griezmann, com a rematador, rebutjada per Ter Stegen, en un partit menys agitat, més equilibrat, amb el Barcelona més ficat, més a prop del nivell.

També amb més pilota, amb menys sofriment i amb un toc de fortuna, el que després d'incomptables rebutjos dins de l'àrea blanc-i-vermella ha permès Rafinha pescar amb la dreta el 0-1 en el minut 63. Una jugada a empentes i rodolons, però suficient per posar el partit a favor seu, invertir-lo de sensacions fins a poc després.

Fins al minut 70, fins a un llançament magistral de falta de Koke que ha pentinat Godín per a l'1-1, un nou empat per a un marcador que ha desequilibrat al tram final Messi, de nou afavorit per un rebot, com en el primer gol de Rafinha, per revifar la lluita per la Lliga del Barcelona i descartar-ne probablement l'Atlètic.

- Fitxa tècnica:

1 - Atlètic de Madrid: Oblak; Vrsaljko, Savic, Godín, Filipe; Koke, Gabi, Saúl, Carrasco (Torres, m. 67); Griezmann i Gameiro (Correa, m. 72).

2 - Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto (Andre Gomes, m. 84), Piqué, Umtiti, Mathieu (Digne, m. 77); Rafinha, Busquets, Iniesta (Rakitic, m. 71); Messi, Luis Suárez i Neymar.

Gols: 0-1, m. 63: Rafinha. 1-1, m. 70: Godín. 1-2, m. 86: Messi.

Àrbitre: Mateu Lahoz (C. Valenciano). Ha amonestat els locals Saúl (m. 55), Savic (m. 64), Gabi (m. 72) i Correa (m. 73) i els visitants Busquets (m. 54) i Messi (m. 81).

Incidències: partit corresponent a la jornada vint-i-quatre de LaLiga Santander, disputat a l'estadi Vicente Calderón davant uns 54.000 espectadors. Els jugadors del Barcelona han saltat al camp amb una samarreta d'ànim al seu company Aleix Vidal, lesionat per als pròxims cinc mesos.