El suís Roger Federer va conquerir el seu cinquè títol de l'Obert d'Austràlia, el 18è Gran Slam de la seva carrera, en vèncer Rafael Nadal, el seu històric rival per 6-4, 3-6, 6-1, 3-6 i 6-3.

En el quart duel entre aquests dos jugadors en el primer gran de la temporada, Federer es va prendre la seva revenja i va guanyar per primera vegada a Nadal, el seu botxí en la final del 2009, i en les semifinals de 2012 i 2014, en tres hores i 36 minuts en el seu partit 100 a Melbourne Park.

També va tancar una pàgina negra, doncs el suís no guanyava a Nadal en partits de Gran Slam des de fa deu anys, des de la final de Wimbledon de 2007.

Va ser un partit intens, tibant i incert fins al final, perquè Nadal va estar molt prop de la victòria, doncs després de cedir al seu rival en el primer joc del cinquè set, va disposar d'un avantatge de 3-1 i fins i tot una oportunitat per marcar el 4-2 amb el seu servei.

Nadal va salvar després cinc boles de trencament en el vuitè joc, on va haver-hi un fabulós intercanvi de 26 cops, però Federer li va robar el seu servei i al final va acabar guanyant els cinc últims jocs, amb un final novelesc, amb intriga, doncs es va haver de recórrer a l'Ull de Falcó per desxifrar si el 20è 'ace' de Fededer era correcte, i per triomfar per fi a Melbourne, després de set anys.

Amb aquest triomf, Federer tornarà aquest dilluns al 'top-ten'situant-se desè lloc, mentre que Nadal ocuparà el sisè. El cinquè Obert d'Austràlia és el 61è torneig en pista ràpida en el palmarès de Federer, i el 89 del seu currículum.