La 85ª edició del llegendari Ral·li de Montecarlo, que es disputa entre aquest dijous i diumenge, marca una nova era en el Campionat d'Món, que estrena noves regles i nous cotxes, amb l'absència de Volkswagen i el retorn de Toyota i Citroën, i amb el defensor del títol, el francès Sebastien Ogier, als comandaments d'un Ford.

El Mundial de Ral·lis de 2017 comptarà amb una tercera generació de vehicles de la categoria WRC més potents i agressius.

Els cotxes de 2017 són més grans en totes les seves àrees, amb els para-xocs davanters més voluminosos i els suplements del darrere

estesos, el que augmenta l'amplada i proporcionen major seguretat. Així mateix, els elements aerodinàmics són més grans,

incloent un 'spoiler' enorme i un difusor a la part posterior i un impressionant divisor davanter ".

A més, una brida més gran en el turbocompressor augmenta la potència del motor d'injecció directa de 1.600 cc fins als 380

cv. A més comptaran amb un diferencial central actiu, el que permetrà als pilots poder més al seu gust l'equilibri dels cotxes.

El nou campionat compta amb novetats en el reglament. fins ara els primers de campionat sortien en primer lloc als trams, cosa que, especialment en les proves sobre terra, els penalitzava. El 2017 això canvia i els líders només obriran pista el primer dia. La resta del ral·li la sortida es farà en ordre invers a la general de pilots.

Així mateix, el 2017 l'anomenat Power Stage, el tram que tanca cada cursa, repartirà punts als cinc primers, enlloc dels tres millors temps.

Un altre canvi en el reglament afecta la puntuabilitat per al Mundial de marques. Fins ara cada equip triava a dos pilots per aquesta tasca. Des de 2017, n'escolliran a tres, dels quals puntuaran els dos millors.

El Mundial que està a punt de començar ja no comptarà amb Volkswagen, la marca que, amb el Polo R, ha dominat els quatre múltims campionats tant de pilots, amb el francès Sebastien Ogier, com de marques.

Marxa Volkswagen, però torna Toyota després de 17 anys de absència. I també torna, com a equip oficial i després d'un 'any sabàtic ', Citroën.

El quartet de constructors es completa amb Ford, representat per l'equip britànic M-Sport, i Hyundai, subcampió de pilots i marques en 2016.

Toyota retorna amb dues unitats del Yaris WRC, encomanades a tres pilots finlandesos: Jari-Matti Latvala, Juho Hanninen i Esapekka Lappi.

Després de la sortida de Volkwagen, el campió dels quatre últims anys, Sebastien Ogier, va decidir fitxar per M-Sport, per a qui portarà el

número 1 a les portes d'un Ford Fiesta RS WRC. Els seus companys de escuderia seran l'estonià Ott Tänak i el britànic Elfyn Evans.

Citroën tindrà en la seva volta com a pilot principal al britànic Kris Meeke. També ha elegit dos joves pilots: l'irlandès Craig Breen i el francès Stéphane Lefebvre. Els tres al volant del C3 WRC.

La marca sud-coreana Hyundai seguirà confiant els seus nous i20 Coupé WRC al belga Thierry Neuville, l'espanyol Dani Sordo i el neozelandès Hayden Paddon.

El certamen constarà de 13 cites que es disputaran en quatre continents durant onze mesos. Canvia de data el Ral·li de França,

a Còrsega, que passa de setembre a abril. El certamen comença aquest cap de setmana a Montecarlo i acaba a mitjans de novembre a

Austràlia.

- Calendari 2017:

Data Ral·li Superfície

----- ----- ----------

1. 20-22 gener Montecarlo Asfalt / neu

.2. 10-12 febrer Suècia Neu / gel

3. 10-12 març Mèxic Terra

4. 7-9 abril França-Còrsega Asfalt

5. 28-20 abril Argentina Terra

.6. 19-21 maig Portugal Terra

.7. 09-11 juny Itàlia-Sardenya Terra

.8. 30 juny - 2 juliol Polònia Terra

.9. 28-30 juliol Finlàndia Terra

10. 18-20 agost Alemanya Asfalt

11. 6-8 octubre Espanya-Catalunya Mixt

12. 27-20 octubre Gran Bretanya-Gal·les Terra

13. 17-19 novembre Austràlia Terra.