És l'hora de moure fitxa i aquest cap de setmana donarà el tret de sortida a la Lliga Catalana d'escacs amb equips repartits en sis categories, començant per Divisió d'Honor i acabant a Tercera Provincial. En total, seran cinc els clubs altempordanesos que hi prendran part, sent el CE Atzucac, el club de la presó de Figueres, com la principal novetat.

El CE Figueres continua sent l'entitat que genera més conjunts, cinc, amb l'A establert còmodament a la màxima categoria, Divisió d'Honor i jugant a la Fundació Clerch i Nicolau. "L'objectiu és, com sempre, la salvació, si pot ser ja a la primera fase", explica Carles Falgueras, el president d'un club que ha fitxat el Gran Mestre hongarès Antal Gergely i ha recuperat el figuerenc Nemessi Suita. La resta d'equips del CE Figueres, que competeixen al Casino Menestral, es troben repartits a Segona Divisió, Preferent, Segona i Tercera Provincial.

Un altre dels clubs que va en clara línia ascendent és el CE Alt Empordà, bicampió de Catalunya en sub-10. L'A va escalant a poc a poc i està situat a Primera Provincial amb un clar objectiu: "Guanyar la categoria i pujar a Preferent, no serà fàcil, però és el repte", comenta Xavier Capellera, membre del club. El B, per la seva part, seguirà a Tercera després de renunciar a l'ascens a Segona Provincial per la joventut dels seus jugadors.

Per la seva part, el Dotze Castells de Llers comptarà amb­ ­equips a Preferent i a Segona Provincial, una categoria on també hi traurà el cap l'Escala.

L'Atzucac rep la benedicció dels clubs locals

El Club d'Escacs Atzucac, format per interns de la presó de Figueres, entrarà a la competició de Lliga Catalana, a Tercera Provincial, aquest diumenge, amb dos equips que s'enfrontaran al Figueres E i l’Hostalric C. El club figuerenc, impulsat pel banyolí Elias Muratet, jugarà totes les partides de la lliga a casa, és a dir, en el centre Puig de les Basses.

Per a competir com a rivals, els clubs de fora hauran d'alinear jugadors majors d'edat, un contratemps per a certes entitats que disposen de plantilles molt joves. És el cas, per exemple, del CE Alt Empordà B, que tot i que haurà de fer mans i mànigues per a disputar la partida quan li toqui, valora molt positivament aquesta iniciativa: "El nostre equip està format per nens i el més fàcil era dir que no hi podíem anar, ja que els titulars no poden entrar en ser menors d'edat. Ara bé, ens hem preparat per a portar-hi quatre jugadors adults, que són pares dels nens, perquè volem col·laborar en aquest projecte socialitzador", manifesta Xavier Capellera.

El Figueres E també es veurà les cares amb l'Atzucac, ja a la jornada 1, aquest diumenge: "Té molt mèrit el que ha fet l'Elias, tot el que sigui per un tema social hi estem a favor, i per tema de jugadors no hi ha cap problema", comenta Carles Falgueras, el president. El club figuerenc ja havia col·laborat amb la presó anteriorment amb cursos.

Muratet, membre de l'Atzucac, creu que els valors més importants que pot aportar els escacs en els reclusos són "la reflexió i la responsabilitat".

Agermanament de l'Alt Empordà amb el Ceret

Una de les novetats més destacades del CE Alt Empordà aquesta temporada és l'agermanament que han dut a terme amb el Ceret de la Catalunya Nord. Aquest conveni inclou que tres jugadors altempordanesos sub18 (Oriol Serra, David Núñez i Josep Salleras) disputaran la lliga francesa, i dos del Ceret (Frank Claret i Alain Beauzamy) competiran amb l'equip A de l'Alt Empordà que juga a Primera Provincial. El CE Figueres havia dut a terme un conveni similar anteriorment amb algun club de Perpinyà.

L'Alt Empordà té la seu a La Sala la Cate, que ha equipat amb una pissarra digital amb projector i so, i manté el pare i fill MI René Alonso i MF Julio Alonso a l'equip tècnic. D'altra banda, l'Alt Empordà es planteja durant aquest any organitzar un obert internacional actiu.