Arriba el Nadal a Llançà i des de fa uns anys que les meves prioritats en aquestes dates han anat canviant, concretament sis, des que vam tenir la gran idea amb els amics de la Unió Excursionista Llançanenca (UELL) de Llançà d'organitzar la Mitja Marató de Muntanya de l'Albera. Aquest diumenge dia 15 de gener se celebrarà la seva setena edició i tothom ja l'està esperant amb moltes ganes. L'any passat van participar 500 corredors i caminadors dels quals més de cent eren locals i van ajudar prop d'un centenar de voluntaris.

Aquestes dades demostren que Llançà s'hi aboca totalment i fa que, durant unes setmanes, "La mitja" sigui motiu de tertúlia de tots els bars i botigues del poble. Realment, el projecte és brutal ja que, aglutinar prop de mig miler de persones en ple mes de gener a Llançà, municipi de sol i platja per excel·lència, fa que sigui el món al revés! I si a sobre, l'Àrea de Turisme de l'Ajuntament aposta clarament per l'activitat com a acció troncal del seu pla estratègic anual fa que tot sigui molt més fàcil.

I per què agrada tant? La resposta és senzilla. Vivim en un paradís, el qual, en aquest cas ofereix un recorregut de pura muntanya amb vistes al mar i amb bon temps en ple mes de gener. Segurament, córrer i caminar entre vaques amb vistes al cap de Creus és la combinació perfecta.

Probablement la Mitja de l'Albera ha estat un punt d'inflexió per a Llançà i per a tota la comarca, i arran de la cursa va néixer la secció trail de la UELL de Llançà "Tramuntanya". Des de fa uns quants anys que es troben cada dijous per anar a córrer per tots els camins possibles de l'Alt Empordà. Tant si fa sol, tramuntana o pluja, sempre se surt, ja que és l'excusa per gaudir amb els amics del nostre paradís. Als estius fan entrenaments oberts per a turistes i tots ells al·lucinen amb tot el que tenim i sempre ens diuen: "Quina sort, gaudiu del paradís 365 dies l’any".

És clar que aquest esport ha anat in crescendo, el calendari de curses és cada vegada més elevat, els municipis comencen a apostar en valorar els seus recursos naturals, el territori veu que és un fantàstic producte per desestacionalitzar la temporada, però hem de saber créixer sempre respectant el nostre paradís. És en aquest sentit que hem de creure i escoltar els gestors dels magnífics espais naturals que tenim per arribar a l'equilibri perfecte.

Sembla que l'esport a l'Empordà està en plena forma i si, a més, tenim el millor gimnàs outdoor per fer-ne, cal que cada dia de l'any donem les gràcies per viure on vivim. Us esperem aquest diumenge a Llançà per seguir gaudint del nostre paradís!