A punt de fer 34 anys, el futbolista figuerenc Damià Abella ha decidit penjar les botes aquest estiu, després de dotze anys al futbol professional i d´haver jugat prop de dos-cents partits a l´elit -és el futbolista altempordanès amb més aparicions a alt nivell. Les quatre operacions -creuats i menisc- a què s´ha hagut de sotmetre en poc temps han precipitat el seu adéu dels terrenys de joc. "Aquest ha estat un any difícil per a mi perquè, fins al mes de juny, va ser una lluita constant amb els sentiments", confessa Damià, el qual, d´alguna manera, ja tenia decidit que ho havia de deixar, però no sabia què seria en el futur personal. Va mirar si hi havia possibilitats de continuar, després de quasi dos anys de lluita. A Vilabertran, on té ara la residència, li van facilitar la preparació física i tenia un acord verbal amb l'entrenador del Middlesbrough, Aitor Karanka, per poder fer un període de prova amb l´equip anglès, on va arribar l´any 2014. "Vaig veure, però, que no estava prou bé i ho vaig deixar aquí", conclou.

Damià Abella, format al planter de la Penya Unionista Figueres (PUF) i la Salle Figueres, va aconseguir fer el salt al Barça l´any 2004. La trajectòria del futbolista havia transcorregut a fora de les nostres contrades -Caprabo i València C- abans de tornar a casa, on va jugar al Peralada i al Figueres. Els primers passos al futbol professional li van arribar amb el Barça. "Recordo que el primer partit al Camp Nou va ser contra el Madrid. No era conscient de la transcendència que tenia allò, perquè no tens temps de pensar. Vist amb perspectiva, però, ara dic que, mentalment, no estava prou preparat per estar al Barça. Amb 20 anys jugava a Regional i amb 22 anys ja era titular al Barça. "Quan vaig sortir del Barça, ja vaig trobar el meu espai i el meu nivell esportiu", continua explicant. A Pamplona, amb l´Osasuna, és el lloc on millor ha estat i més útil s´ha sentit.

Futur entrenador

"El futbol m´ha donat un aprenentatge enorme. M'ha donat molt més del que m'ha tret. Quan vaig començar, jo era un noi molt verd i, amb els anys, he anat madurant perquè havia de gestionar el meu entorn. Has de lluitar contra un entorn molt agressiu i amb una competència sana", assegura Damià Abella, el qual té clar, ara, que es vol mantenir en el futbol professional, en un cos tècnic. Per això, ha reprès la carrera de ciències d'educació física a Girona i aquest gener comença el curs d'entrenador de segon nivell. Després, farà l´UEFA Pro, que li permetria entrenar a qualsevol categoria i a qualsevol país. "L'horitzó el tinc a l'estiu del 2018, quan podré començar a entrenar", diu.