n Derbi d'alçada al Camp Nou. El Barça vol tancar el 2016 amb una victòria contra un Espanyol en ratxa, que és un dels equips més en forma de la Lliga després d'acumular nou partits sense perdre i arriba a l'estadi com el tercer millor visitant. Han resolt els blaugrana els dos últims partits amb golejades (4-0 contra el Borussia Mönchengladbach en Champions i 0-3 a Pamplona contra l'Osasuna) i s'han refet en part de l'empat cedit en l'afegit en el clàssic contra el Reial Madrid. Situat a sis punts del lideratge, els blaugrana no poden permetre's cap ensopegada més, i hauran de tenir cura davant un rival que no perd cap partit des de finals de setembre i que es troba en una bona dinàmica de joc. Malgrat això, tots els grans números donen com a favorit el Barça, que ha guanyat els últims set derbis al Camp Nou i que ha solucionat els últims quatre enfrontaments contra els blanc-i-blaus amb tres golejades.

L'Espanyol no guanya al camp blaugrana des de la temporada 2008-09, quan dos gols del càntabre i ex del Barça Iván de la Peña van donar el triomf als blanc-i-blaus. Des d'aleshores victòries blaugrana per 1-0, 2-0, 4-0, 4-0, 1-0 i 5-1 en l'últim curs.

En el penúltim partit del 2016 al Camp Nou, l'últim serà el coper contra l'Hèrcules d'Alacant, Luis Enrique podrà comptar amb els seus millors jugadors, ja que només té una baixa: la de Mathieu. Els únics dubtes consisteixen en l'acompanyant de Piqué a l'eix central i en qui acompanyarà Busquets i Iniesta en la medul·lar. Per a la defensa es disputen el lloc Umtiti i Mascherano, mentre que el croat Ivan Rakitic i el portuguès André Gomes es juguen un lloc al centre del camp.

L'Espanyol arriba al partit en un dels seus millors moments de la temporada, conscient que està capacitat per sorprendre el Barcelona al Camp Nou. Els futbolistes blanc-i-blaus no han perdut en les últimes nou jornades de Lliga i desitgen ampliar la seva ratxa. El tècnic, Quique Sánchez Flores, no podrà comptar per a aquest partit amb el davanter brasiler Leo Baptistao, amb una talàlgia al peu dret, l'extrem paraguaià Hernán Pérez, que no s'ha recuperat de les seves contusió en el costat, ni el migcampista Víctor Sánchez, baixa d'última hora per una sobrecàrrega al bessó.

D'una altra banda, el preparador madrileny recupera l'extrem argentí Pablo Piatti, que ha superat les seves molèsties a la musculatura isquiotibial de la cama esquerra. A més, tornen a la convocatòria després de ser descartats per decisió tècnica el lateral dret andalús Javi López i el jove extrem del planter Óscar Melendo.