n El portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo, tal com s'esperava, va guanyar ahir la seva quart Pilota d'Or, el que el situa a una de l'argentí del Barcelona Lionel Messi. Ronaldo, que havia aconseguit el premi el 2008 com a jugador del Manchester United i el 2013 i 2014 ja amb el Reial Madrid, va endur-se el reconeixement després d'haver guanyat la Lliga de Campions amb el seu club i l'Eurocopa amb Portugal, tot i que va ser baixa a la final. Messi i el francès de l'Atlètic de Madrid Antoine Griezmann van completar el podi de la Pilota d'Or, que des d'aquest any torna a atorgar en solitari France Football.

Per segon any consecutiu, tres jugadors de la lliga espanyola van formar part del podi del premi, que va recaure per quart cop en Ronaldo, de 31 anys, que es queda així a una de Messi. Per l'argentí, de 29 anys, és la seva desena aparició entre els tres primers, després que fos tercer el 2007 i segon l'any següent. Quatre triomfs posteriors, segon el 2013 i 2015 van ser l'avantsala del seu cinquè triomf l'any passat.

Griezmann, de 25 anys, irromp en l'historial del guardó per davant de l'uruguaià del Barcelona Luis Suárez i del brasiler del mateix equip Neymar. Finalista de la Lliga de Campions i de l'Eurocopa, el matalasser va ser triat com a millor jugador d'aquesta competició. Pel que fa a Suárez, màxim golejador de la lliga espanyola, esdevé l'uruguaià millor situat en el palmarès de la Pilota d'Or de tots els temps.

Tot i haver alternat grans partits amb ratxes més anodines aquest 2016, els triomfs a la Lliga de Campions amb el Madrid i a l'Eurocpa amb Portugal han acabat sent determinants perquè les votacions dels 173 periodistes que conformen el jurat escollissin el madridista, que es troba al Japó preparant la semifinal del Mundial de clubs d'aquest dijous.

Un home rècord

Al costat de les recompenses col·lectives, CR7 es va endur també uns quants rècords de l'Eurocopa a França que va ajudar a guanyar a la seva selecció: ja és el màxim golejador històric de les fases finals de la competició al costat de Platini (9 gols) i també el jugador que més partits hi ha disputat (21). Paradoxalment, la gran taca de la seva temporada va ser en aquest mateix torneig, quan va haver de retirar-se per lesió en la final davant França.

«Ha sigut el millor any de la meva carrera, és un honor guanyar aquest premi per quart cop. El dedico als meus companys del Madrid i de Portugal. Si ells no guanyen, jo no guanyo», va afirmar en unes declaracions enregistrades per a l'ocasió.

El rànquing de jugadors amb més Pilotes d'Or quedaria així: 1. Messi, 5; 2. Cristiano Ronaldo, 4; 3. Cruyff, Platini i Van Basten, 3; 4. Di Stéfano, Beckenbauer, Keegan, Rummenigge i Ronaldo, 2; Entre Messi i Cristiano s'han repartit els últims nou guardons. L'argentí el va guanyar el 2009, 2010, 2011, 2012 i 2015, mentre que el portuguès se'l va endur el 2008, 2013, 2014 i en la present edició.