n L'equip masculí espanyol de cros, amb la col·laboració del palamosí Adel Mechaal (vuitè individual), va aconseguir la medalla de plata als Europeus de cros de Chia (Sardenya, Itàlia). Ilias Fifa, sisè, va ser el millor dels espanyols en una cita en què els atletes estatals no van poder repetir l'exhibició de l'any passat a França, quan es van proclamar campions per equips i Mechaal va pujar al podi guanyant la medalla de bronze. En una carrera de menys a més, Mechaal va acabar vuitè en una prova que, la setmana passada, semblava que no podia córrer per la inhabilitació de la IAAF per tres presumptes incompareixences del palamosí a controls de dopatge.

Els britànics Andrew Butchart -sisè a la final olímpica de 5.000 a Rio de Janeiro- i Callum Hawkins van marcar la pauta en els primers quilòmetres de la cursa sènior masculina. Rere seu apareixien els turcs Polat Kemboi Arikan -campió el 2014- i Aras Kaya - plata europea en obstacles- juntament amb Ilias Fifa i Ayad Lamdassem -dues vegades subcampió-, que constituïen l'avançada espanyola. En el tercer quilòmetre es va formar dalt un quintet en el qual ja només quedava Fifa, encara que per poc temps. A partir del quart mil, quan van prendre les regnes els dors turcs d'origen kenyà, el campió d'Europa de 5.000 no va aguantar el ritme. Hawkins, novè en la marató olímpica de Rio, va ajudar els turcs a tirar i va deixar clavat al seu capità, Butchart. En el setè mil, Arikan va accelerar i es va endur amb ell Kaya a la recerca del tercer títol individual seguit per a Turquia.

Aras Kaya -sense parentiu amb Ali Kaya, campió l'any passat- va aprofitar el malbaratament d'energies que havia fet Arikan per superar-lo en la recta final, amb un temps de 27:39.

Hawkins va aconseguir la medalla de bronze i Fifa -sisè- va encapçalar la formació espanyola, que va col·locar els quatre que puntuaven entre els 11 primers. Espanya no va poder aconseguir el seu desè or. Va cedir el títol a la Gran Bretanya però es va mantenir en el podi. Lamdassem va ser vuitè i Adel Mechaal, que va estar dos dies -del 7 al 9 d'aquest desembre- suspès cautelarment per la IAAF per tres suposats controls de dopatge fallits, va fer una carrera en progressió fins a tancar amb un bon vuitè lloc final. Toni Abadia va ser onzè.

El dia en què complia 20 anys, Yasemin Can, nascuda Vivian Jemutai a Kenya i turca des de fa un any, va exhibir els seus galons de campiona d'Europa de 5.000 i 10.000 metres marcant un ritme en la carrera sènior femenina (8.150 metres) que només la seva doble compatriota Meryem Akdag -abans kenyana, ara turca- es va atrevir a seguir.

La irlandesa Fionnuala McCormack aspirava a convertir-se en la primera dona amb tres títols europeus de cros, però va abandonar aviat les seves esperances, resignada a formar en el grup perseguidor, el mateix que la campiona espanyola, Trihas Gebre, que es va quedar una mica endarrerida a partir del sisè quilòmetre. En el pas pel cinquè mil, Can havia deixat enrere el seu compatriota per buscar la victòria en solitari. Va vèncer amb un temps de 24:46, seguida, a 10 segons, d'Akdag, de la noruega Karoline Grovdal i de la romanesa Ancuta Bobocel, que va relegar McCormack al cinquè lloc final. Gebre va millorar quatre llocs respecte al passat any. Aquesta vegada va ser setena, de nou la millor espanyola. Gema Martín va acabar en el lloc 24. Per equips, Espanya va ser cinquena. En la categoria júnior el palamosí Annasse Mahboub va ser tretzè, col·laborant en el segon lloc d'Espanya.