El Barça i el Reial Madrid intercanvien els papers de fa un any en el primer clàssic del curs, el que acull el Camp Nou amb les primeres urgències blaugrana de la temporada, a 6 punts de distància, conscients que un triomf madridista suposaria un cop a la Liga quan encara no s'ha arribat a meitat de campionat. Els 6 punts d'avantatge amb els quals fa un any arribava el Barça al Santiago Bernabéu, han canviat a favor d'un Madrid que visita el Camp Nou amb molta moral, amb el desig d'aprofitar l'ocasió d'allunyar el seu gran rival i ampliar la ratxa sense perdre amb Zinedine Zidane al comandament, 32 partits invicte. Estats d'ànim diferents després dels dos últims empats del Barcelona contra el Màlaga al Camp Nou (0-0) i la Reial Societat a Anoeta (1-1), que l'han despenjat del seu etern rival i l'obliga guanyar el clàssic si desitja recuperar part del terreny perdut.

Els de Luis Enrique no han tingut un bon novembre. L'equip ha estat espès en molts partits, sense la seva frescor habitual per pressionar després de pèrdua i assetjar constantment l'àrea rival. Ha perdut poder realitzador i creativitat en un centre del camp on ha enyorat la figura d'Andrés Iniesta que, després de sis setmanes de baixa, podria tornar a l'onze titular. La d'Iniesta, que divendres va rebre l'alta, serà la principal novetat d'un equip al qual també podria tornar Umtiti, com a parella de Piqué a l'eix de la defensa. El francès va reaparèixer amb bones sensacions dimecres a la Copa contra l'Hèrcules. Si tornés a l'onze en Lliga, el damnificat seria Mascherano. La resta de l'equip serà l'habitual, Ter Stegen que en la seva tercera temporada com a blaugrana per fi viurà el seu primer clàssic, ja que els quatre anteriors els havia jugat Bravo. La bona notícia per a Luis Enrique és que Alba, dubte després d'acabar amb molèsties a Anoeta, s'ha entrenat al mateix ritme que els seus companys i podrà jugar d'entrada. El preparador asturià només té, per tant, la baixa de Jeremy Mathieu per rebre l'equip de Zidane.

Mentrestant, el Madrid fuig de l'excés de confiança que li permet encarar el clàssic amb sis punts d'avantatge i Zidane ha mentalitzat els seus jugadors de la necessitat de jugar amb la mateixa actitud que al Vicente Calderón (0-3) per, després d'allunyar l'Atlètic, repetir amb el Barcelona i posar terra pel mig difícil de recuperar. La conquesta de LaLiga Santander és el gran objectiu madridista de la temporada i des de l'inici ho han demostrat els jugadors a la gespa. Sense trobar el nivell desitjat de joc, els resultats sí que acompanyen un Madrid, que enllaça 32 partits sense perdre i que en la competició domèstica només va perdre en una ocasió en els últims onze mesos amb Zidane.

El tècnic francès es va doctorar al Camp Nou amb el triomf de l'últim precedent i torna sense sentir tenir la clau que desmunti un Barcelona que respecta al màxim. Mantindrà la seva valentia, sense lamentar baixes de la importància de l'alemany Kroos, Danilo, Morata i Bale, i repetint el dibuix tàctic del Calderón, un 4-2-3-1 amb llibertat a la mitja punta per a Isco. És el gran dubte que no aclarirà Zidane fins al final. Ho té decidit però fins a poc abans que la pilota comenci a rodar no se sabrà si aposta per la contenció amb Casemiro o per la fantasia amb Isco. El brasiler està per jugar. Va reaparèixer dimecres a la Copa després de dos mesos i mig fora dels terrenys de joc. La principal amenaça és un Cristiano Ronaldo que ha fet 10 gols al Camp Nou.