n Immers en un moment d'incertesa esportiva, subratllada el diumenge en distanciar-se dos punts més del Reial Madrid, el Barcelona afronta aquesta setmana el partit contra l'Hèrcules a la Copa del Rei com una treva abans d'atacar el dissabte un clàssic al qual arribarà molt esgotat.

L'empat d'Anoeta (1-1), un estadi on no guanya des de fa set temporades (cinc derrotes i dues igualades), va ser el més destacable d'una vetllada que ha deixat moltes ferides. Començant pel joc dels barcelonistes, gairebé irreconeixible, fins a declaracions sense pèls a la llengua, com les expressades per un dels jugadors de referència, Gerard Piqué, qui va sentenciar que «així serà molt difícil guanyar la Lliga».

Aquest sentència, a més de referir-se a l'«actitud» del Barça en el primer temps, posa l'equip de Luis Enrique Martínez en una difícil tessitura pocs dies abans del clàssic, més quan una nova ensopegada, com podria ser una derrota, deixaria el Barça en una situació molt complicada, i a nou punts del capdavant.

De tota manera, una situació semblant també la va viure l'equip català fa dos cursos en sortir derrotat a Anoeta (1-0), quan la suplència de Messi va acabar per haver originat un cisma com feia anys que no s'havia vist en el Barcelona, fins a l'extrem que el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, va anunciar que avançaria les eleccions a l'estiu, amb la finalitat de calmar el que s'havia convertit en un ona expansiva que amenaçava d'emportar-s'ho tot per davant.

En el següent partit, el Barcelona es va refer al Camp Nou contra l'Atlètic i va traçar un camí d'èxit que el va portar a repetir, com l'any 2009, un triplet històric, amb Lliga, Copa i Lliga de Campions. No és la primera vegada que una situació esportiva, amb mals resultats, pobre joc i tot això amb el focus d'Anoeta, ha situat el Barça i el seu entrenador en un escenari de sospita, amb l'amenaça que poc o res es podria esperar de l'equip blaugrana d'ara endavant. El fet és que, altres vegades, el Barça no només s'ha aixecat, ha millorat la seva imatge i ha acabat per jugar millor, sinó que a més d'això els títols li han estat generosos: un triplet fa dos cursos i el doblet del passat.

Malgrat que els esdeveniments del passat puguin ajudar els barcelonistes a relativitzar el moment actual, és innegable que en el barcelonisme s'observa amb molta preocupació que en la tercera temporada de Luis Enrique el Barça manifesti llacunes respecte al joc que s'espera dels seus jugadors, i prova d'això han estat els dos últims partits de Lliga, amb sis punts en joc i només un agafat per un gol de Messi i un altre per un empat contra el Màlaga (0-0). A Anoeta, a més, ni les estadístiques que gairebé sempre té a favor van estar amb els blaugranes, que van perdre en gairebé tots els guarismes, especialment en el de possessió: 52% davant del 48% blaugrana).

Arriba la Copa

Davant tot aquest ruixat, el Barça intentarà aixoplugar-se demà a la nit a la Copa, torneig que al costat de la Lliga s'ha emportat en les dues últimes temporades, i es mesurarà contra un Hèrcules del qual no guarda cap bon record del seu últim pols a la Lliga fa vint anys.

Per afrontar el debut a la competició, Luis Enrique farà jugar els menys habituals per repartir forces, amb la qual cosa jugadors com Messi, Neymar i Luis Suárez, entre d'altres, es prendran un descans per afrontar dissabte un partit en el qual sembla que els blaugranes arriben en inferioritat de condicions respecte del Reial Madrid.